Üzleti tippek

Fővárosi építkezéseken razziáztak a rendőrök

Legkevesebb negyven rendőr, számos határőr és munkaügyi felügyelő tartott razziát egy épülő áruházban és egy lakóparkban Budapesten. Több mint húsz illegális munkás miatt tízmillió forint bírságot szabtak ki a munkaügyi felügyelők.
Néhány óra leforgása alatt a rendőrségnek több mint húsz illegális munkavállalót sikerült elfognia két fővárosi építkezésen – tájékoztatta a Magyarország.hu-t Kovács Viktória, a Készenléti

Rendőrség sajtóreferense. A rendőrök, határőrök és munkaügyi felügyelők szerda délelőtt először egy VIII. kerületi építkezést látogattak meg, ahol öt román illegális munkásra és egy tizenéves kínai kisfiúra bukkantak, akinek lejárt a tartózkodási engedélye.

Hetente razziáznak

A Kőbányai úton az egykori csarnoképületet áruházzá alakítják át, ám a rendőrök és munkaügyi felügyelők hiába járnak vissza hetente, nem tudták még kideríteni, ki fizeti az illegális munkásokat. A múlt heti razzián tizenhét külföldi, többségében román állampolgárt állítottak elő engedély nélküli munkavállalásért.

Megpróbáltak elfutni a munkások

A rendőrök szerdán a XIV. kerületben épülő Paskál Lakókertet is megszállták. Több munkás futásnak eredt, de a legalább negyven rendőrnek sikerült megakadályoznia, hogy bárki is elhagyja a területet. Itt több mint 120 embert ellenőriztek, és tizenkilenc román, illetve ukrán munkást állítottak elő, akikre feltehetőleg kiutasítás vár.

Napi háromezerért

Az illegális munkások általában napi tíz órát dolgoznak és 3000-3500 forintot keresnek – tudta meg a Magyarország.hu Papp Istvántól, a fővárosi munkafelügyelőség igazgatóhelyettesétől. A felügyelőség ebben az évben már ezer munkáltatót és 8500 munkavállalót ellenőrzött, s az esetek több mint hatvan százalékában bukkantak különféle szabálytalanságokra.
Ha egy cég illegálisan foglalkoztat külföldi állampolgárt, akkor minden egyes munkás után 250 ezer forint büntetésre számíthat. A második esettől kezdve ez az összeg félmillióra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik