Üzleti tippek

Nyernek a fogyasztók a hírközlési törvényen

A hazai háztartásoknál átlagosan 500 forinttal, a szociális kedvezményben részesülő 250 ezer háztartásnál pedig ezer forinttal csökkenhetnek a távközlési költségek január elsejétől, az új elektronikus hírközlési törvény hatályba lépésétől – közölte tegnapi tájékoztatóján Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter annak kapcsán, hogy előzőleg elfogadta a parlament az új jogszabályt.

A törvény nyomán a piacon a több tízmilliárd forintnyi érték csoportosul át a jelenleg még monopolhelyzetben lévő szolgáltatóktól úgy, hogy annak kétharmada a lakossághoz, egyharmada az alternatív szolgáltatókhoz kerül. Mivel az Európai Unió nem tesz különbséget a különböző technológiák között, s így a kábelszolgáltatók ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint más távközlési cégek, idehaza még a csatlakozás, tehát jövő májusa előtt meg kívánják szüntetni a kábelszolgáltatókra vonatkozó egyharmados korlátozást, miszerint egy kábeltársaság csak az ország lakossága egyharmadának nyújthat szolgáltatást. Kovács Kálmán, a szaktárca vezetője közölte: kezdeményezésére decemberben találkozik a magyarországi távközlési cégek befektetőivel, illetve főtulajdonosaival, akiket tájékoztat arról, hogy az új törvény egyik fő célja, hogy stabil versenykörnyezetet biztosítson a piac szereplői számára. Elmondja majd azt is, hogy miként törekszik a minisztérium a jövőben a szolgáltatások bővítésére, a verseny élénkítésére. Elhangzott az is, hogy a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek időben elkészülnek.

A fogyasztókat közelről érintő kérdéssel, a monopolhelyzetű vezetékes telefonszolgáltatókkal kötött úgynevezett hűségszerződésekkel kapcsolatban elhangzott: a törvény visszamenőleges hatályú, hiszen előírja, hogy idén augusztus 31-től már nem születhetnek a szerződések felmondására vonatkozó korlátozásokat tartalmazó szerződéseket. A korábban kötött szerződések jövő szeptember e-jéig fel kell bontani, illetve az idén augusztus vége óta kötöttek 2004 január 1-jével automatikusan hatályukat vesztik.

Az élénkülő piaci verseny egyre fontosabb szereplője lesz az Antenna Távközlési Rt. A felkészülés jegyében nemrégiben 600 millió forintról 5,777 milliárd forintra emelték a társaság alaptőkéjét. A társaság idén szeptember 15-i bejegyzéssel jött létre a távközlési típusú Antenna Hungária Rt. tulajdonában lévő leányvállalatok összeolvadásával. E cégek egyike az optikai szálas üzleti adatátvitellel foglalkozó Eurotel Rt., a másik az Magyarországon kiépítendő Egységes Digitális Rádiókommunikációs rendszer (EDR) megvalósításában, valamint a 3,5 GHz-es frekvenciahasználatban rejlő üzleti lehetőségek kiaknázásával az AH cégcsoport távközlési szolgáltatásainak bővítésére hivatott AnTetra Kft. és harmadik a több vidéki nagyvárosban alternatív, mikrohullámú internetszolgáltatást nyújtó Infotrade Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik