Üzleti tippek

Nem tesz jót a turizmusnak az áfakulcs emelése

Az elmúlt hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ). A közgyűlésen nagy érdeklődést váltott ki a KPMG frissen elkészült tanulmánya a 2004-ben megemelésre kerülő áfakulcsok hatásáról az idegenforgalomban.

A szállodákra érvényes áfa 3 százalékos megemelését hatásvizsgálat nélkül vezetik be január 1-től. A KPMG elemzése szerint ennek eredményeképpen 2004-2010 között az állam 6,6 milliárd Ft költségvetési bevétel elmaradásával számolhat, ráadásul a több mint 300 000 ezer alkalmazottat foglalkoztató szektorban a kereslet csökkenése következtében a foglalkoztatás 3 százalékkal visszaesik.

A friss elemzés szerint egyébként emelés helyett az áfakulcs 5 százalékra való csökkentése – a versenyképesség növelése mellett – a következő hét évben mindössze 4 százalékos bruttó adócsökkenést eredményezne az államháztartás számára, ugyanakkor 10 százalékkal több munkahely létrehozását tenné lehetővé a turizmusban.

Az EU országok szakmai szövetségének (HOTREC) főtitkára, Marguerite Sequaris asszony hangsúlyozta, hogy a tíz csatlakozó ország közül Magyarország alkalmazza a legmagasabb áfakulcsokat. Több EU tag – így különösen Franciaország és Portugália – a szakma fejlődése, a kereslet növelése érdekében, valamint a turizmus társadalmi és szociális jelentőségét hangsúlyozva a legalacsonyabb áfakulcsok bevezetését szorgalmazza. Sequaris asszony szerint a szakmát érintő döntéseknél már érdemes figyelembe venni az EU gyakorlatát, valamint az előkészítés alatt álló rendelkezéseket.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik