Üzleti tippek

Továbbra is erőfölényben vannak a kereskedők a termelőkkel szemben

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége hétfőn közzétett felmérése szerint a termelőkkel szemben nem csökkent a kereskedelem erőfölénye, annak ellenére, hogy az agrárendtartási törvény védintézkedései ezt hivatottak elérni.

Az agrárrendtartási törvény 29. paragrafusa minden termelő érdekeit védi a kereskedelemi erőfölénnyel szemben – közölte Piros László az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének főtitkára hétfőn, amikor ismertette a törvénycikk hatástanulmányát.

A Szent István Egyetem agrármarketing tanszéke által elvégzett felmérés szerint a védintézkedések fogadtatása pozitív, de a termelők úgy vélik, hogy a kereskedők erőfölénye ezzel még mindig nem csökkent.

Az ÉFOSZ főtitkára közölte, a harminc napos fizetési határidőre vonatkozó szabály betartását egyelőre nem tudják vizsgálni, mert mire a jogszabály megszületett, addigra az idei szerződések már megköttettek.

Ellenőrzést várnak a termelők

A felmérés visszajelzései szerint a termelők az intézkedések pontosítását és kiszélesítését várnák. Hiányolják a termékkörből a jövedéki termékeket és gyengének tartják az önellenőrző rendszert, szeretnék ha valamely ellenőrző szerv is saját hatáskörben is ellenőrizné a kereskedőknél az agrárrendtartási törvény betartását.

Kiszélesítenék a védelem körét

Az ÉFOSZ a felmérés alapján javaslattal él a kormány felé, véleményük szerint az agrárrendtartási törvény helyett a versenytörvényben, a ptk-ban és a kereskedelmi törvényben kellene kiszélesíteni a védintézkedések körét. Javasolják a dohány kivételével a jövedéki termékek felvételét a termékkörbe és a dömpingár helyett a szakmai árképzést a saját márkás termékekre.

Pozitív példa az etikai kódex

Piros László pozitív példaként említette a brit versenyhivatal etikai kódexét, amelyet a kétezer négyzetméternél nagyobb áruházakkal rendelkező nagy kereskedelmi cégeknek kötelező volt aláírni, és amelynek betartását folyamatosan ellenőrzi a hivatal.
Elmondta, az uniós csatlakozással életbe lép az a jogszabály is, amelynek értelmében a versenyhivatal a cégeknél ellenőrizheti a szerződések tartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik