Üzleti tippek

Továbbra is erőfölényben vannak a kereskedők a termelőkkel szemben

admin
admin

2003. 11. 25. 00:00

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége hétfőn közzétett felmérése szerint a termelőkkel szemben nem csökkent a kereskedelem erőfölénye, annak ellenére, hogy az agrárendtartási törvény védintézkedései ezt hivatottak elérni.

Az agrárrendtartási törvény 29. paragrafusa minden termelő érdekeit védi a kereskedelemi erőfölénnyel szemben – közölte Piros László az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének főtitkára hétfőn, amikor ismertette a törvénycikk hatástanulmányát.

A Szent István Egyetem agrármarketing tanszéke által elvégzett felmérés szerint a védintézkedések fogadtatása pozitív, de a termelők úgy vélik, hogy a kereskedők erőfölénye ezzel még mindig nem csökkent.

Az ÉFOSZ főtitkára közölte, a harminc napos fizetési határidőre vonatkozó szabály betartását egyelőre nem tudják vizsgálni, mert mire a jogszabály megszületett, addigra az idei szerződések már megköttettek.

Ellenőrzést várnak a termelők

A felmérés visszajelzései szerint a termelők az intézkedések pontosítását és kiszélesítését várnák. Hiányolják a termékkörből a jövedéki termékeket és gyengének tartják az önellenőrző rendszert, szeretnék ha valamely ellenőrző szerv is saját hatáskörben is ellenőrizné a kereskedőknél az agrárrendtartási törvény betartását.

Kiszélesítenék a védelem körét

Az ÉFOSZ a felmérés alapján javaslattal él a kormány felé, véleményük szerint az agrárrendtartási törvény helyett a versenytörvényben, a ptk-ban és a kereskedelmi törvényben kellene kiszélesíteni a védintézkedések körét. Javasolják a dohány kivételével a jövedéki termékek felvételét a termékkörbe és a dömpingár helyett a szakmai árképzést a saját márkás termékekre.

Pozitív példa az etikai kódex

Piros László pozitív példaként említette a brit versenyhivatal etikai kódexét, amelyet a kétezer négyzetméternél nagyobb áruházakkal rendelkező nagy kereskedelmi cégeknek kötelező volt aláírni, és amelynek betartását folyamatosan ellenőrzi a hivatal.
Elmondta, az uniós csatlakozással életbe lép az a jogszabály is, amelynek értelmében a versenyhivatal a cégeknél ellenőrizheti a szerződések tartalmát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.