Üzleti tippek

Olcsóbbak lehetnek a betétdíjas termékek

admin

2003. 11. 25. 00:00

Az Uniós csatlakozás napjára hatályba léphet a betétdíjakra és termékdíjakra vonatkozó szabályozás Magyarországon – mondta Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetvédelmi helyettes államtitkára hétfőn. A tárca hét lehetséges szabályozás terveit készítette el, ezeket jelenleg a szakmai szervezetek tanulmányozzák.

Hétfőn Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter német kollegájával tárgyalt Budapesten, a megbeszélésen a termék- és betétdíjak Németországban alkalmazott rendszere, illetve a decemberi, az üvegház-hatással foglalkozó ENSZ-konferencia voltak a fő témák. December 1. 14. között Milánóban ENSZ-konferenciát rendeznek a globális éghajlatváltozásról, ahol a jelenlegi állapotokat és a lehetséges megoldási terveket vitatják meg a szakértők. Jürgen Trittin német környezetvédelmi miniszter szerint a konferencia üzenete egyszerű és világos lesz: a klímaváltozás megállítható, az igyekezettel pedig nemcsak a tisztább és élhetőbb környezethez járulunk hozzá, de gazdasági előnyökkel is jár.

Németországban folyamatosan csökken a kibocsátott szén-dioxid aránya, a kyoto-i egyezmény szerint ugyanis 2010-re átlagosan 9 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást azokban az országokban, amelyek csatlakoztak az egyezményhez. Németország ebből a szempontból nagyobb feladat elé néz, hiszen ott 9 helyett 21 százalékos csökkentésről beszél az egyezmény. Az elmúlt időszakban a közlekedők mellett az ipar és a német háztartások is egyre kevesebb szén-dioxidot termelnek, az állam a termékdíjakból befolyt pénzből támogatta például családi házak, lakások fűtési rendszereinek felújítását is.

 
A környezetvédelmi tárca hét lehetséges változatot készített a betétdíjak és termékdíjak hazai rendszerére, a javaslatokat jelenleg szakmai szervezetek tanulmányozzák. Rakics Róbert környezetvédelmi helyettes államtitkár szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztókat a megfelelő árképzéssel lehet a leginkább ösztönözni arra, hogy két termék közül azt vegyék le a polcról, amelyik visszaváltható palackban vagy csomagolásban kapható. Hazánkban általános tapasztalat, hogy évről-évre csökken az ilyen termékek forgalma.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.