Üzleti tippek

Olcsóbbak lehetnek a betétdíjas termékek

admin
admin

2003. 11. 25. 00:00

Az Uniós csatlakozás napjára hatályba léphet a betétdíjakra és termékdíjakra vonatkozó szabályozás Magyarországon – mondta Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetvédelmi helyettes államtitkára hétfőn. A tárca hét lehetséges szabályozás terveit készítette el, ezeket jelenleg a szakmai szervezetek tanulmányozzák.

Hétfőn Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter német kollegájával tárgyalt Budapesten, a megbeszélésen a termék- és betétdíjak Németországban alkalmazott rendszere, illetve a decemberi, az üvegház-hatással foglalkozó ENSZ-konferencia voltak a fő témák. December 1. 14. között Milánóban ENSZ-konferenciát rendeznek a globális éghajlatváltozásról, ahol a jelenlegi állapotokat és a lehetséges megoldási terveket vitatják meg a szakértők. Jürgen Trittin német környezetvédelmi miniszter szerint a konferencia üzenete egyszerű és világos lesz: a klímaváltozás megállítható, az igyekezettel pedig nemcsak a tisztább és élhetőbb környezethez járulunk hozzá, de gazdasági előnyökkel is jár.

Németországban folyamatosan csökken a kibocsátott szén-dioxid aránya, a kyoto-i egyezmény szerint ugyanis 2010-re átlagosan 9 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást azokban az országokban, amelyek csatlakoztak az egyezményhez. Németország ebből a szempontból nagyobb feladat elé néz, hiszen ott 9 helyett 21 százalékos csökkentésről beszél az egyezmény. Az elmúlt időszakban a közlekedők mellett az ipar és a német háztartások is egyre kevesebb szén-dioxidot termelnek, az állam a termékdíjakból befolyt pénzből támogatta például családi házak, lakások fűtési rendszereinek felújítását is.

 
A környezetvédelmi tárca hét lehetséges változatot készített a betétdíjak és termékdíjak hazai rendszerére, a javaslatokat jelenleg szakmai szervezetek tanulmányozzák. Rakics Róbert környezetvédelmi helyettes államtitkár szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztókat a megfelelő árképzéssel lehet a leginkább ösztönözni arra, hogy két termék közül azt vegyék le a polcról, amelyik visszaváltható palackban vagy csomagolásban kapható. Hazánkban általános tapasztalat, hogy évről-évre csökken az ilyen termékek forgalma.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.