Üzleti tippek

Kétmilliárd forintnyi beruházásösztönző támogatás 25 pályázónak

Összesen 25 pályázó kapott mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást a Smart Hungary program második bírálati fázisában. A győzteseknek a döntésről szóló dokumentumot hétfőn adta át Csillag István gazdasági miniszter.

Az év elején elindított Smart Hungary Beruházás-ösztönző Program második eredményhirdetését tartották hétfőn a gazdasági minisztériumban. Az első fordulóban 14 pályázó kapott támogatást, a bírálóbizottság mostani ülésén 25 vállalatnak összesen 1 milliárd 918 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg.
A győzteseknek szóló dokumentumok ünnepélyes átadását megelőzően Csillag István elmondta: a pályázatok legfontosabb célja, hogy olyan új, magas technikai fejlettségű munkahelyek létrehozását segítsék, amelyek magas hozzáadott értékű terméket állítanak elő.

14 milliárdos fejlesztést segít a támogatás

A nyertesek a támogatás segítségével összesen 14 milliárd 277 millió forintnyi beruházást valósíthatnak meg – közölte a miniszter a döntésről szóló dokumentumok átadását megelőzően. A győztes pályázatot beadó 25 vállalatnál (24 cég versenyképes beruházások támogatására , egy regionális vállalati központok kialakítására kapott támogatást) összesen mintegy 1500 új munkahely létesül.

A támogatottak közül a maximális, százmillió forintos összeget 13 cég kapta meg. A másik végletet a húszmillió forint körüli összegek jelentették, ennyit három vállalkozásnak ítéltek meg.
A tárca politikai államtitkára, Gaál Gyula közölte: a nyertes pályázatok a nem nyertes pályázatok teljesítménymutatóinak három-négyszeresét teljesítik. Az államtitkár aláhúzta: 11 megyéből érkeztek nyertes pályázatok, így nemcsak az ország egyes régióit fejlesztik a támogatás segítségével.

Százmilliárdos többletexport öt év alatt

A nyertes pályázók vállalásaik alapján a következő öt évben összesen csaknem százmilliárd forintnyi többletexportot produkálnak majd. A beruházásokkal és fejlesztésekkel generált beszállítói árbevétel a következő öt esztendőben 27 milliárd forint lesz. A gazdasági tárca becslése szerint a beruházások a öt év alatt mintegy ötvenmilliárd forintnyi hozzáadott értéket eredményeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik