Üzleti tippek

Tovább ül az állam az adóforintokon

Az eddigi harminc nap helyett akár öt hónapot is várhatnak adójukra az szja-visszaigénylők. Az állam így tovább használhatja ingyen az adózók pénzét.

A parlament által elfogadott adótörvény-módosítások egy eddig kis figyelmet kapó szabálya szerint megváltozik a személyi jövedelemadó-bevallás határideje: március helyett egy hónappal később, április 20-ig kell majd eljuttatni a bevallásokat az illetékes adóhivatalhoz. Jövőre még március 20. lesz a beadás határideje, ugyanis a 2004-ben elkészítendő bevallások a 2003-as évről szólnak. Az új dátumot a jövő évi adó bevallásakor, azaz 2005-ben kell majd alkalmazni.

Megváltozik a visszaigényelt adó kifizetésének határideje is, ami egyértelműen az államnak kedvez. Eddig ugyanis az APEH-nak a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kellett kiutalnia a túlfizetést, az új szabály szerint viszont a bevallás beadásának végső határidejétől ketyeg a 30 nap. Így tehát hiába nyújtja be valaki bevallását január elején, a visszakért összeget csak az április 20-tól számított 30 napon belül kaphatja meg.

Ez a rendszer a költségvetési támogatások esetében eddig is így működött, ám a személyi jövedelemadó-bevallásokkal kapcsolatos kiutalásokról külön rendelkezés szólt. Azt a mondatot, amely előírta, hogy az szja-fizetőknek a bevallást követő harminc napon belül kell megkapniuk a visszaigénylést, kihúzták az új törvényszövegből. Ez a rendelkezés is csak 2005-ben lép hatályba, jövőre még megéri idő előtt kitölteni a nyomtatványokat.

A változtatások következtében jóval tovább marad az államkasszában a bevallókat illető adó-visszatérítés, tehát az állam az eddiginél hosszabb ideig használhatja kamatmentesen az adófizetők pénzét. Az adózóknak 2005-ben már semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy minél hamarabb elkészítsék bevallásukat, hiszen úgyis csak májusban juthatnak hozzá a visszajáró pénzhez, így várhatóan az eddiginél is lényegesen többen lesznek majd azok, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevallás elkészítését. A fix kiutalási határidő azonban várhatóan megszünteti az esetleges ellentmondást az adózó és az adóhivatal között. Ha ugyanis a hatóság valamilyen hibát fedez fel a bevallásban, akkor csak azután kezdi számolni a bizonyos 30 napot, ha a probléma megoldódik, míg az adózó ragaszkodik a benyújtás időpontjához. Az új rendszerben a 30 nap kezdete egyértelművé válik.

Ajánlott videó