Üzleti tippek

Plusz 128 millió szabolcsi vállalkozásfejlesztésre

Az országos mikrohitelalapból 128 millió forintos plusz keretet kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány. Ezt Kovács István, a szervezet ügyvezető igazgatója közölte vasárnap.

A többletforrást december végéig igényelhetik a térség kisvállalkozásai. Az idén így a korábbi mintegy 260 millió forinttal együtt összesen 388 millió forintnyi kölcsönt fordíthatnak fejlesztésre, illetve a forgóeszköz részbeni finanszírozására – mondta az alapítványi vezető.

Egy pályázó legfeljebb hárommilliót kérhet

Az igazgató közlése szerint az eddig igénybe vett mikrohitellel több mint száz szabolcsi kisvállalkozás fejlesztett, például bővítette telephelyét, vásárolt termelő- és szállítóeszközt, számítógépeket, valamint mezőgazdasági erő-, illetve munkagépeket.

A 128 milliós idei pluszkeretből maximálisan hárommillió forintot kérhetnek az igénylők; a hitelt három évre, hat hónapos visszafizetési türelmi idővel, jelenleg 9,5 százalékos kamattal kapják meg – hangsúlyozta Kovács István.

A kölcsön feltétele, hogy az igénylő kisvállalkozás alkalmazottainak száma nem lehet több kilencnél, éves árbevétele pedig nem haladhatja meg a kétszázmillió forintot. A tervezett fejlesztéshez a hitelkérőknek
húszszázalékos önerővel is rendelkezniük kell.

Felgyorsul a hitelbírálat

Az ügyvezető igazgató fontosnak tartotta kiemelni: a pluszforrással az alapítványnál megszűnt a korábbi várakozás a kölcsönök kihelyezésénél, a befogadott kérelmeket gyorsabban tudják elbírálni.

Kovács István megemlítette még: egy vállalkozás legfeljebb háromszor vehet fel mikrohitelt. Az újabbat 12 hónapnyi törlesztés után kaphatja meg, amennyiben az előző kölcsönből nincs hátraléka. Feltétel még az is, hogy a korábbi hitelből fennálló tőketartozás és az új kölcsön együttes összege nem haladhatja meg az ötmillió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik