Üzleti tippek

Csökkent az építőipari cégek termelése

A budapesti székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelése 2003 első háromnegyed évében 9,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A termeléscsökkenés mértéke nagyobb az országos átlagnál, amely 1,8 százalékos visszaesést mutatott ebben az időszakban. A közlemény szerint a január-szeptemberi időszakon belül a III. negyedév termelésének volumene 3,9 százalékkal maradt el a tavaly július-szeptemberitől. A termeléscsökkenést a kisméretű, 5-49 főt foglalkoztató építőipari szervezetek és a 250 főt, vagy annál többet foglalkoztató nagyvállalatok I-III. negyedévi termelésének 23 százalékos, illetve 9,6 százalékos visszaesése eredményezte. A közepes méretű gazdálkodók teljesítménye 8,8 százalékkal nőtt.

Pest megyében 2003. I-III. negyedévében folytatódott az építőipari termelés növekedése. A Pest megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelése az év első kilenc hónapjában összességében 1,3 százalékkal haladta meg a 2002. január-szeptemberi szintet. A termelésnövekedést a középméretű, 50-249 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelésének 26 százalékos bővülése eredményezte.

A KSH által korábban közölt országos adatok szerint az építőipar termelési volumene munkanaptényezővel kiigazítva szeptemberben 1,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan és munkanaptényezővel korrigálva 1,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál. Kiigazítatlan adatok szerint a szeptemberi termelés volumene megegyezett a 2002 szeptemberivel. Az első kilenc hónapban a termelés 1,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik