Üzleti tippek

Jövőre jön a cukorilleték

A jövő ősszel megtermelt cukor után kell először illetéket fizetniük a termelőknek és a cukoriparnak – mondta a Világgazdaság kérdésére Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója.

A cukorra az EU-csatlakozás miatt kell kivetni az illetéket, mivel az EU-büdzsébe teljesítendő befizetéseknek ez az egyik eleme. Mivel azonban Magyarország számára az első közösségi gazdasági év 2004. július elsejével kezdődik, az idén megtermelt cukor után még nem kell illetéket fizetni. A költségvetés számára így a fizetési kötelezettség Brüsszel felé csak 2005-ben keletkezik, akkor is két részletben. Az előleget 2005. június 20-ig kell átutalni, míg a végleges összeget december 20-ig.
Előzetes számítások szerint hazánknak évi 7 millió euró cukorilletéket kell befizetnie a közös kasszába az uniós csatlakozás után – tájékoztatta lapunkat Gárdosi Péter, az Agrárrendtartási Hivatal elnöke. Az illeték 42 százaléka a feldolgozót, 58 százaléka a répatermelőt terheli, és azt a csatlakozási szerződésben jóváhagyott kvóta után kell befizetni. Az úgynevezett A kvóta után, amely a hazai fogyasztás kielégítését szolgálja, az intervenciós ár 2 százalékának megfelelő illetéket kell leróni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik