Üzleti tippek

Bírált törvénymódosítási terv

Rövidesen tárcaegyeztetésre kerül a kis- és középvállalkozókról szóló törvény módosításának tervezete. Az uniós ajánlásoknak megfelelően változna a vállalkozások kategorizálása, megszűnne az állami tőkebefektetési korlát. Szakmai körökben eltérően vélekednek a tervezetről.

A kis- és középvállalkozásokról szóló törvény módosításának tervezetét már megvitatta a Vállalkozásfejlesztési Tanács, az előterjesztés rövidesen tárcaegyeztésre kerül – tudtuk meg Apatini Kornélnétől, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkárától.

A törvényhozási menetrend szerint január elején nyújtják be a parlamentnek, és – a tárca javaslata szerint – május elsején lépne életbe. Ugyanakkor az év közbeni változások a 2004 elején kiírandó pályázatokat is érintik, ezért a szaktárca hajlik arra, hogy feltételeinél vegyék figyelembe a leendő kkv-törvényt. Ez azt jelenti, hogy a tenderek kondícióinál is lesz év közben módosítás. Ám végleges döntés még nincs erről.

Vannak még megoldásra váró kérdések a törvény módosítási tervezeténél is. Apatini Kornélné szerint az egyik nagy dilemma a hosszú távon működtethető támogatásokkal kapcsolatos. Kérdés, a pályázók köre a Magyarországon, vagy az egész EU-ban bejegyzett vállalkozások lehetnek. A másik probléma az uniós kategória definíció. Az EU-ajánlás megadja a létszám- és árbevétel mértékeket, de az ott alkalmazott tulajdonosi összefüggésekre – kapcsolt vagy önálló, társult vállalkozás, szomszédos piac – meg kell találni a jogszabályi értelmezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik