Üzleti tippek

100-150 milliárd forint az agrárium forráshiánya

admin
admin

2003. 11. 19. 00:00

Jövőre a magyar agrárium forráshiánya 100-150 milliárd forint körül lesz, attól függően, hogy Magyarország hány százalékát tudja elnyerni az uniós forrásoknak – jelentette ki Csikai Miklós a Magyar Agrárkamara elnöke.

Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara (MA) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kamara szakértői szerint a jövő évben az agrárium csak hitelfelvétellel tudja finanszírozni feladatait. A forráshiányt a MA elnöke szerint a kormányzat hitelből szeretné finanszírozni, a gazdálkodók számára kedvezményes feltételű kölcsönöket kívánnak biztosítani, hogy gazdálkodásuk fenntartható legyen.

Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára elmondta: a köztestület szerint a magyar mezőgazdaság 2004-ben finanszírozható, amennyiben januárban elindul az agrárkormányzat által kezdeményezett 100 milliárd forintos hitelcsomag, továbbá a jövő év őszének elején a gazdák hozzájuthatnak az uniós támogatások 50 százalékos előlegéhez, amit várhatóan szintén hitelből kíván finanszírozni a kormányzat.

Az elnök aláhúzta: a jövő évben a költségvetésnek garantálnia kell, hogy az uniós támogatásokat kiegészítő 30 százalékos nemzeti forrás rendelkezésre áll, valamint azt is, hogy azok a hazai pénzek, amelyek az uniós alapokhoz való hozzáférést lehetővé teszik, szintén meglesznek a költségvetésben.

Ebele Ferenc arról szólt, hogy a Magyar Agrárkamara vezetői értetlenül állnak az előtt, hogy egyesek a köztestület jövő évi költségvetésének megkurtítását szeretnék kezdeményezni.

A főtitkár közölte: a Magyar Agrárkamara a jövő évben 782,4 millió forintból gazdálkodik. Ez az összeg nyújt fedezetet azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyre az agrártárcával szerződött. Ebben az összegben benne van annak a 200 tanácsadónak a foglalkoztatása is, akik a magyar gazdálkodók uniós felkészítését segítik. A főtitkár hozzátette: egy tanácsadó foglalkoztatása havi 335 ezer forintjába kerül az agrárkamarának. Ebben az összegben benne van az irodabérlet, a gépkocsihasználat, továbbá a tanácsadók munkabére a közterhekkel együtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.