Üzleti tippek

100-150 milliárd forint az agrárium forráshiánya

Jövőre a magyar agrárium forráshiánya 100-150 milliárd forint körül lesz, attól függően, hogy Magyarország hány százalékát tudja elnyerni az uniós forrásoknak – jelentette ki Csikai Miklós a Magyar Agrárkamara elnöke.

Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara (MA) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kamara szakértői szerint a jövő évben az agrárium csak hitelfelvétellel tudja finanszírozni feladatait. A forráshiányt a MA elnöke szerint a kormányzat hitelből szeretné finanszírozni, a gazdálkodók számára kedvezményes feltételű kölcsönöket kívánnak biztosítani, hogy gazdálkodásuk fenntartható legyen.

Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára elmondta: a köztestület szerint a magyar mezőgazdaság 2004-ben finanszírozható, amennyiben januárban elindul az agrárkormányzat által kezdeményezett 100 milliárd forintos hitelcsomag, továbbá a jövő év őszének elején a gazdák hozzájuthatnak az uniós támogatások 50 százalékos előlegéhez, amit várhatóan szintén hitelből kíván finanszírozni a kormányzat.

Az elnök aláhúzta: a jövő évben a költségvetésnek garantálnia kell, hogy az uniós támogatásokat kiegészítő 30 százalékos nemzeti forrás rendelkezésre áll, valamint azt is, hogy azok a hazai pénzek, amelyek az uniós alapokhoz való hozzáférést lehetővé teszik, szintén meglesznek a költségvetésben.

Ebele Ferenc arról szólt, hogy a Magyar Agrárkamara vezetői értetlenül állnak az előtt, hogy egyesek a köztestület jövő évi költségvetésének megkurtítását szeretnék kezdeményezni.

A főtitkár közölte: a Magyar Agrárkamara a jövő évben 782,4 millió forintból gazdálkodik. Ez az összeg nyújt fedezetet azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyre az agrártárcával szerződött. Ebben az összegben benne van annak a 200 tanácsadónak a foglalkoztatása is, akik a magyar gazdálkodók uniós felkészítését segítik. A főtitkár hozzátette: egy tanácsadó foglalkoztatása havi 335 ezer forintjába kerül az agrárkamarának. Ebben az összegben benne van az irodabérlet, a gépkocsihasználat, továbbá a tanácsadók munkabére a közterhekkel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik