Üzleti tippek

Nem bújhatnak el a fantomcégek

Januártól alaposabb lesz a cégeljárásban a hivatalbóli törlési procedúra. A fantomcégek nemigen bújhatnak el. A bírák a jövőben a várhatóan tovább egyszerűsödő bejegyzések helyett a törvényességi felügyeletre koncentrálhatnak.

A januártól változó cégjogi szabályok komoly feladatokat rónak a cégbíróságokra; számos, jelenleg vitára okot adó rendelkezést egyértelműen tisztáznak, és megalapozottabb határozatokat tesznek lehetővé – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gál Judit. A Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke kiemelten fontosnak nevezte az új és a mostaninál jóval bonyolultabb hivatalbóli törlési procedúrát. Ennek révén már nem bújhatnak el a fantomcégek, kiszűrhetők a társaságok rendezetlen vagyoni viszonyai, felléphetnek a hitelezők, és a nagy befolyással bíró tulajdonosok felelőssége korlátlanná válhat.

A jövőben nem lesz elég megkeresni a cég telephelyét, fióktelepét, kutatni az ügyvezetőt, és eredménytelenség esetén elindítani a törlést. Ki kell deríteni a cégjegyzékből, van-e a társaságnak komoly befolyással bíró tagja, akit a cégbíróság felszólíthat, hogy tegyen meg mindent a törvényes működés helyreállítására – mondta. A felszólított intézkedhet, összehívhatja a taggyűlést az ügyek rendezésére. Ha megtehetné és mégis elmulasztja a szükséges lépéseket, korlátlanul felel a cég tartozásaiért. A törvényes működés helyreállítása híján a cégbíróság felhívja a hitelezőket, illetve igyekszik adatokat beszerezni a társaság vagyonáról. Ezért megkeresheti a földhivatalt, a közjegyzői vagy a gépjármű-nyilvántartást. Ha van vagyona a cégnek, a bíróság felszámolási eljárást kezdeményez. Ilyenkor – hívta fel a figyelmet a bírónő – az ugyancsak módosult csődjogi előírások szerint a fizetésképtelenséget nem vizsgálják, és ha jogerősen elrendelik a felszámolást, a cégbíróság megszünteti a törlési eljárást.

Nem látható előre, miként alakul majd a fantomcégek elleni törvényességi felügyeleti eljárások száma. Annyi bizonyos, az utóbbi időben az APEH ilyen irányú megkeresései tizedére estek vissza Pest megyében – közölte Szira Éva, az ország második legnagyobb cégbíróságának vezetője. Az ügyészségtől változatlanul érkeznek a kezdeményezések a Pest megyei cégbíróságra, és feltételezhető, hogy az adóhatóság is újra erőteljesebben lép fel. A bírónő szerint bizonyára több lesz a dolguk januártól. Ám a bíráknak nagy segítséget jelent, hogy már munkába álltak az első, főiskolát végzett bírósági ügyintézők. Rájuk bízhatók a jogi személyiség nélküli társaságok bírói közreműködést nem feltétlenül igénylő ügyei. Így a következőkben a bírákra elsősorban a jogi személyiségű cégekkel és a törvényességi felügyelettel kapcsolatos munka hárul.

Ez a jövőt vetíti előre. Erre utalt a társasági jog kodifikációjának előkészületeiben közreműködő Gál Judit, arról szólva, a későbbiekben várhatóan a jogi személyiségű társaságoknál is egyszerűsödnek a cég- és változásbejegyzési eljárások. A cégbírák feladataiban mind nagyobb hangsúlyt kap a törvényességi felügyelet, amelynek során, a megalapozott döntés végett, akár bizonyítás is lefolytatható.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.