Üzleti tippek

Jövőre 3,5 millió német turistára számíthatunk

A német utazási szakma bizakodva tekint a jövő évre, reálisnak tartja az 5 százalékos növekedést – jelentette ki Klaus Frank, a szerdán kezdődő lipcsei utazási vásár szervezője.

A lipcsei utazási vásáron 1070 kiállító jelezte részvételét 59 országból és régióból, az idei vásár partnerországa Magyarország. Erdei János, a Magyar Turizmus Rt.-nek a német-osztrák-holland régióért felelős igazgatója Lipcsében úgy nyilatkozott, hogy az idén a magyar idegenforgalom mintegy 3 millió német vendéggel számol, jövőre körülbelül 3,5 millióval.

Harald Schmidt, a LEIF kutatóintézet részéről elmondta, hogy 2003-ban Magyarország az ötödik helyen szerepelt a keletnémetek körében a kedvelt úti célok között. Változatlanul toronymagasan vezet Spanyolország, ahová az egykori NDK-ból 1,6 millióan utaztak az idén. Az intézet felmérése szerint jövőre is Spanyolország lesz a legkeresettebb úti cél.

Schmidt elmondta, hogy a keletnémetek utazási kedve az idei évben, a pesszimista várakozások ellenére, alig csökkent. A megkérdezettek 73 százaléka utazott el valahova nyaralni. Jelenleg a keletnémetek 48 százaléka tervezi, hogy 2004-ben nyaral majd valahol, ami viszont csökkenő tendenciát jelez: az elmúlt években állandóan 50 százalék felett volt azoknak az aránya, akik már ősszel eldöntötték, hogy szétnéznek a nagyvilágban.

A német utazási irodák és utazásszervezők szövetségének felmérése szerint az utaztatásokkal foglalkozó háromnegyede számít két év stagnálás után pozitív fejleményre a következő üzleti évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik