Üzleti tippek

Felfelé módosította a jegybank az inflációs várakozásait

A Nemzeti Bank módosította inflációs előrejelzését, és változtatott a gazdasági növekedésre és a fizetési mérleg hiányára vonatkozó prognózison is.

A monetáris tanács hétfői ülésén a gazdasági folyamatok áttekintése után a testület úgy döntött, hogy nem változtat a jelenlegi kamatszinten, így a jegybanki alapkamatláb továbbra is marad 9 és fél százalékon – mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Ugyanakkor a tanács 0,1 százalékkal módosította a 2004-es éves átlagos inflációs prognózist, augusztusban még 6,5, most 6,6 százalékosra várják a pénzromlás ütemét. A magasabb érték magyarázata, hogy az adókkal kapcsolatos inflációs nyomást és a fogyasztásbővülés okozta nyomást az erős forint így tudja majd csak ellensúlyozni várhatóan.

Összegezve tehát jövőre még további inflációnövekedést, 2005-ben azonban újbóli csökkenést vár a jegybank. Ismert, hogy a kormány és a jegybank 2005-re közösen határozta meg a decemberre kitűzött négy százalékos inflációs célt. Persze, ennek is van kockázata, elsősorban a várakozások azok, amelyeket ma nem lehet tudni, hogy mennyire lesznek erősek és mennyire befolyásolják majd a 2005-ös árakat és béreket.

A jegybank hétfőn közzétett előrejelzése szól a növekedésről is, a következő két évben három százalék körüli bővülésre számítanak, ami a magyar gazdaság képességeihez képest kevés, az uniós országokhoz képest viszont jónak tekinthető. A sajtótájékoztatón elhangzott még: az uniós csatlakozás nem jelenti azt, hogy a gazdaság automatikusan gyorsabban fog bővülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik