Üzleti tippek

A nagyobb lakások keresettek az ingatlanpiacon

Sokat vesztettek népszerűségükből a garzonok. A fővárosban lakást keresők többsége minimum egy másfél-két szobás ingatlant szeretne vásárolni.

Természetesen továbbra is jelentős különbség van a budai és a pesti piac között, bár a XI. és XXII. kerületi kereslet több tekintetben is inkább a „túlpartihoz” hasonlít. Itt például nagyon alacsony, mindössze 1%-os a 120 nm2 feletti otthonokat keresők száma, holott ez a Duna jobb partján összességében 10% körül jár. A mutatót a II. és III. kerület húzza felfelé, ezeken a területeken minden hatodik érdeklődő ekkora lakáshoz szeretne hozzájutni. Errefele nem is igazán találni 10 millió forint alatt lakást, a XI. és XXII. kerületben viszont a lakást keresők 30%-a csak ennyit kívánt áldozni új otthonára. Hasonló a helyzet a Pesten, itt a 10-12 milliós intervallum a legnépszerűbb, szemben a budai 20-25 millióssal. Ennek megfelelően alakult az átlagár is Budán 23,5 millió forintra, Pesten pedig kevesebb, mint 16 millió forintra. A két oldal közti különbség a négyzetméterárakban is érzékelhető: a város Dunától nyugatra eső részében 300-350 ezer forint az átlag, a hidaktól keletre 250-260 ezer.

A lakást keresőknél az elsődleges szempont továbbra is az ár, második helyre azonban a szobaszám került megelőzve a méretet. A kiegészítő szolgáltatások az utolsó helyen állnak, ezért nem szívesen adnak ki többet a társasházakba költözők. Az egyetlen eltérés a Duna két partja között abban mutatkozik, hogy Pesten a közlekedés előbbre került a felszereltségnél.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik