Üzleti tippek

Nyomasztó a budapesti hotelek fölénye

A budapesti szállodák uralják a magyarországi hotelek toplistáit, kivéve a belföldi vendégéjszakák alapján készítetteket – derül ki a KSH összeállításából.

Az idei első féléves adatok alapján az egy kiadható szobára eső szállásdíjbevétel alapján készített lista első tizenöt helyezettje között egy hévízi és egy sárvári szálloda szerepel. A lajstromba vett 50 szálloda közül 28 budapesti. E lista első helyein kivétel nélkül a nagy nemzetközi láncok budapesti házai szerepelnek, és a harmadik helyezett hévízi hotel is ilyen.

Az 50-es listán csak elvétve – és inkább a második felében – található olyan szálloda, amely nem budapesti, illetve nem termálvízre települt. Az ország szinte összes nagyvárosa szerepel azon a listán, amely a legjövedelmezőbb hoteleket sorolja fel, de számos kistelepülés is képviselteti magát, például Röjtökmuzsaj, Parádsasvár, Döbrönte vagy Kehidakustány.

A külföldi vendégéjszakák alapján készített 50-es rangsor első tizenöt helyezettje között kétszer annyi nem budapesti hotel szerepel, mint az előző listán. A szóban forgó négy szálloda mindegyike a hévízi termálfürdőre települt. Ezzel együtt a listán még nyomasztóbb a fővárosi fölény: a lajstromozott hotelek közül 15 nem budapesti, ezek közül mindössze egy nem termálhotel.

Ebben a csoportban budapesti szállodákon kívül Hévíz, Bükfürdő, Sárvár, Hajdúszoboszló, Keszthely, Alsópáhok és Zalakaros is jelen van.
A belföldi vendégéjszakák listáján már csak elvétve szerepel fővárosi ház, előretört Hajdúszoboszló, és e rangsorban is szembetűnő a sok termálszálló, valamint a balatoni régió is számos hotellal képviselteti magát. Ezek mellett az ország egy sor ismert idegenforgalmi régiója is felbukkan e listán, például a Dunakanyar, a Mátra, az Alföld, illetve a Hortobágy, valamint Sopron és környéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik