Üzleti tippek

Élénkülnek a magyar–román kapcsolatok

Az uniós csatlakozást követően többletpiacok nyílnak a magyar vállalatok és vállalkozások előtt Románia felé. A magyar–román határ menti gazdaságfejlesztésre elkülönített források mellett Románia előtt megnyílnak az EU-s előcsatlakozási alapok is. A szomszédos országban az infrastruktúra területén jelentős beruházások valósulnak meg az elkövetkezendő években, ahová a magyar gazdasági szereplők tervezőként, beszállítóként és kivitelezőként egyaránt be tudnak kapcsolódni.

Halász János, az ITDH romániai hálózatának vezetője a magyar vállalkozók tőkebefektetésének ösztönzése kapcsán lapunknak elmondta: meglehetősen nagy az érdeklődés a gazdasági szereplők részéről. Az országban az elmúlt években jelentős változások történtek, kiszámíthatóvá és biztonságosabbá vált a befektetői környezet. Sokakat vonz az is, hogy néhány éven belül nagy építkezések és beruházások indulnak a szomszédban, ami a fogyasztás bővülését hozza magával. Az EU-előcsatlakozási alapok megnyílása után a magyarok számára a közmű-, a csatorna- és a hulladékkezelő rendszerek kivitelezési és anyagbeszállítói piaca lesz vonzó. Érdemi nagyságrendű magyarországi tőkemegjelenés várható a romániai élelmiszeriparban.

A gazdasági kapcsolatok bővülését jelzi, hogy a kétoldalú áruforgalom az idén várhatóan 40 százalékkal lesz több, mint tavaly. Hazánk Románia hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere. Halász János utalt arra: a magyarok első lépcsős cégalapítási láza lecsengett a szomszédunkban, többségük a tőkerendezés időszakát éli. Tőkeemeléseket hajtanak végre és profilt tisztítanak. Az idei év első felében 185 új magyar tőkerészvételű céget jegeztek be. A meglévő vállalatokban a tőkeemelések összege 9 millió dollár volt. A legtöbb magyar vállalkozás a nagy- és a kiskereskedelem területén működik. Túlnyomó többségük Erdélyben; a legtöbben Hargita megyében, Biharban és Kolozs megyében működnek. A befektetett hazai tőke nagysága szerint Kolozs megye vezet 41 százalékkal, a második Bukarest, a harmadik Maros megye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik