Üzleti tippek

Csak 2006 után szűnik meg a határellenőrzés

Jövő májustól a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal léphetnek az Európai Unió, valamint a nem EU-tag Norvégia és Izland területére. A megállapodásnak az volt a feltétele, hogy a magyar kormány átnyújtsa az unió Tanácsának a hivatalos okmány mintáit. Mivel ez a múlt hét végén megtörtént, minden akadály elhárult a gyakorlat átvétele előtt – tájékoztatták a Népszavát Magyarország állandó EU-képviseletén.

Az Európai Unió polgárai személyi igazolvánnyal utazhatnak valamennyi tagállamba, a bővítéssel ez a lehetőség kiterjed a tíz belépő ország lakóira. A jövő májusig hátralévő időben a 27 ország – a 25 jelenlegi és leendő tagállam, valamint a rendszerhez csatlakozott Norvégia és Izland – határőrizeti szervei az átnyújtott minták alapján felkészülhetnek az úti okmányok vizsgálatára.

Csatlakozásunkat követően a magyar állampolgárok az unió külső határait személyi igazolvány felmutatásával is átléphetik. A tagállamok mind a négyféle magyar okmányt elismerik majd. Utazás előtt mindenki szabadon dönthet arról, hogy útlevéllel vagy személyivel igazolja-e magát az EU területén. Nem lesz szükség útlevélre akkor sem, ha hazánkfia egy harmadik országból – például az Egyesült Államokból – érkezik az unió valamely tagországába.

A személyi igazolvány használata nem jelenti azt, hogy 2004. május 1-je után megszűnik a határellenőrzés is a magyar-EU határokon. Ez csak 2006 után várható, amikor Magyarország részese lesz az Európai Unió belső határellenőrzését megszüntető, egyben a külső határok védelmét megerősítő, úgynevezett schengeni rendszerének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik