Üzleti tippek

Hatvan jogcímen büntették a vállalkozókat

admin
admin

2003. 11. 13. 00:00

A vállalkozók tavaly több mint 60 jogcímen 13,5 milliárd forintot fizettek ki bírságként – állapította meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). (A számításoknál nem vették figyelembe a mezőgazdasági és a pénzügyi szervezetekre vonatkozó pénzbüntetéseket.) Ennek az összegnek jelentős részéről azonban nem lehet tudni, mire használják fel – hangsúlyozta ki Parragh László, a szervezet elnöke.

A bírságoknak csak töredékét fordítják meghatározott célokra, ilyen például a környezetvédelmi és a munkavédelmi bírság. Emellett jelentős összegek áramlanak a költségvetésbe, ahol már nem követhető nyomon a befizetések sorsa. Az MKIK azt is kifogásolja, hogy a bírságok egy részét azoknak a hatóságoknak a működésére fordítják, amelyek a pénzbüntetést kiszabják. Így ezek az intézmények voltaképpen érdekeltté válnak a bírságolásban.

A kamara nem a mulasztások, a jogosulatlan vagy káros tevékenység megbüntetése ellen kíván fellépni, hanem el akarja érni, hogy a befolyt összegek felhasználása látható legyen, illetve a hatóságok ne részesedjenek a bírságból. Parragh László szerint utóbbi cél megvalósításához erős, jól megfizetett hatóságokra lenne szükség, amelyek működése nem a bírságból befolyt összegektől függne. Az MKIK megállapításait a döntéshozóknak is megküldi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.