Üzleti tippek

Elkészült az ipari parkok fejlesztési stratégiája

Hazánkban a múlt év végén 8 800 hektáron összesen 160 nyilvántartott ipari park volt. Az ezekbe betelepült több mint kétezer vállalkozás 128 ezer embernek adott munkát, és ezek a cégek adták az ipar export árbevételének csaknem kétötödét – mondta Pongorné Csákvári Marianna, a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tavaly a 136 működő ipari parkban 2 152 vállalkozás tevékenykedett, ezek 128 ezer embernek adtak munkát. A vállalkozások összesen csaknem 3 500 milliárd forintnyi, döntő többségében exportból származó árbevételt produkáltak – jellemezte az ipari parkok gazdasági súlyát a gazdasági tárca helyettes államtitkára. Pongorné Csákvári Marianna aláhúzta: az ipari parkokban a vállalkozások több mint 1 200 milliárd forintnyi termelő beruházást hajtottak végre 2002-ben, ami húsz százalékkal volt több a 2001-es értéknél.

Hatékonyabbak az ipari parkban működő cégek

Az elmúlt évben az ipari parkokba települt vállalkozások adták az ipari export 39 százalékát. Az ágazatban foglalkoztatottak csaknem 16 százalékának ezek a cégek adtak munkát. Egyes vidéki nagyvárosokban (például Székesfehérvárott, Szegeden vagy Debrecenben) több, 4-6 ipari park is működik – derül ki a gazdasági tárca összeállításából.

Az ipari parkokban működő vállalkozások egy foglalkoztatottra jutó termelése a magyar ipari átlag 1,7-szerese. Ezzel ez a termelékenység 15 százalékra közelíti meg az EU-országok termelékenységének átlagát. Az ipari parkok 8 800 hektárnyi összterületéből ötezer hektár többségében teljes alapinfrastruktúrával ellátva várja, keresi a befektetőket, a betelepülőket.

Az Európai Unió fejlesztési programjaiban külön-külön jelennek meg az ipari parkokhoz kapcsolódó támogatások – mondta a helyettes államtitkár. Ezért az EU-források hatékony felhasználása fokozott egyeztetést kíván a szaktárca és a programirányító szervezetek között.

Elkészült fejlesztési stratégia

A gazdasági minisztérium felkérésére az Ipari Parkok Egyesülete elkészítette a parkok fejlesztési stratégiáját – jelentette be Rakusz Lajos, az egyesület elnöke.

A szakember emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben az ipari parkok számára biztosított összes állami és uniós támogatás mindössze 7,3 milliárd forint volt. Igaz, az alapinfrastruktúra-beruházás hatékonyságát jelzi, hogy minden egy forintnyi támogatás 48 forintnyi működő tőke letelepedését segítette elő.

Jövőre 8,4 milliárdos támogatás kellene

A szakmai egyesület javasolja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv gazdasági versenyképesség operatív programja keretében négy pályázati csomag induljon. Ezekben jövőre másfélmilliárd forintot kellene alapinfrastruktúrára fordítani, négymilliárdot hálózatépítésre, kétmilliárdot a különböző parktípusok fejlesztésére, 300 milliót képzésre, míg 600 milliót működtetésre.

Összesen tehát 8,4 milliárd forintnyi fejlesztési forrásra lenne szükség 2004-ben, míg egy év múlva 8,9 milliárd, 2006-ra pedig 9,7 milliárd forinttal számol a stratégiai anyag. Erre azért lenne szükség, hogy 2007-től az EU költségvetésének új tervezési ciklusában az akkorra már fejlett ipari parkok minden uniós támogatási lehetőséget ki tudjanak használni – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik