Üzleti tippek

Elkészült az ipari parkok fejlesztési stratégiája

admin
admin

2003. 11. 13. 00:00

Hazánkban a múlt év végén 8 800 hektáron összesen 160 nyilvántartott ipari park volt. Az ezekbe betelepült több mint kétezer vállalkozás 128 ezer embernek adott munkát, és ezek a cégek adták az ipar export árbevételének csaknem kétötödét – mondta Pongorné Csákvári Marianna, a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tavaly a 136 működő ipari parkban 2 152 vállalkozás tevékenykedett, ezek 128 ezer embernek adtak munkát. A vállalkozások összesen csaknem 3 500 milliárd forintnyi, döntő többségében exportból származó árbevételt produkáltak – jellemezte az ipari parkok gazdasági súlyát a gazdasági tárca helyettes államtitkára. Pongorné Csákvári Marianna aláhúzta: az ipari parkokban a vállalkozások több mint 1 200 milliárd forintnyi termelő beruházást hajtottak végre 2002-ben, ami húsz százalékkal volt több a 2001-es értéknél.

Hatékonyabbak az ipari parkban működő cégek

Az elmúlt évben az ipari parkokba települt vállalkozások adták az ipari export 39 százalékát. Az ágazatban foglalkoztatottak csaknem 16 százalékának ezek a cégek adtak munkát. Egyes vidéki nagyvárosokban (például Székesfehérvárott, Szegeden vagy Debrecenben) több, 4-6 ipari park is működik – derül ki a gazdasági tárca összeállításából.

Az ipari parkokban működő vállalkozások egy foglalkoztatottra jutó termelése a magyar ipari átlag 1,7-szerese. Ezzel ez a termelékenység 15 százalékra közelíti meg az EU-országok termelékenységének átlagát. Az ipari parkok 8 800 hektárnyi összterületéből ötezer hektár többségében teljes alapinfrastruktúrával ellátva várja, keresi a befektetőket, a betelepülőket.

Az Európai Unió fejlesztési programjaiban külön-külön jelennek meg az ipari parkokhoz kapcsolódó támogatások – mondta a helyettes államtitkár. Ezért az EU-források hatékony felhasználása fokozott egyeztetést kíván a szaktárca és a programirányító szervezetek között.

Elkészült fejlesztési stratégia

A gazdasági minisztérium felkérésére az Ipari Parkok Egyesülete elkészítette a parkok fejlesztési stratégiáját – jelentette be Rakusz Lajos, az egyesület elnöke.

A szakember emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben az ipari parkok számára biztosított összes állami és uniós támogatás mindössze 7,3 milliárd forint volt. Igaz, az alapinfrastruktúra-beruházás hatékonyságát jelzi, hogy minden egy forintnyi támogatás 48 forintnyi működő tőke letelepedését segítette elő.

Jövőre 8,4 milliárdos támogatás kellene

A szakmai egyesület javasolja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv gazdasági versenyképesség operatív programja keretében négy pályázati csomag induljon. Ezekben jövőre másfélmilliárd forintot kellene alapinfrastruktúrára fordítani, négymilliárdot hálózatépítésre, kétmilliárdot a különböző parktípusok fejlesztésére, 300 milliót képzésre, míg 600 milliót működtetésre.

Összesen tehát 8,4 milliárd forintnyi fejlesztési forrásra lenne szükség 2004-ben, míg egy év múlva 8,9 milliárd, 2006-ra pedig 9,7 milliárd forinttal számol a stratégiai anyag. Erre azért lenne szükség, hogy 2007-től az EU költségvetésének új tervezési ciklusában az akkorra már fejlett ipari parkok minden uniós támogatási lehetőséget ki tudjanak használni – mondta a szakember.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.