Üzleti tippek

Még tart a szüret Tokaj-Hegyalján

A korai kezdés ellenére a szokottnál később, várhatóan csak november második felében fejeződik be a szüret Tokaj-Hegyalján; a szőlészek-borászok szerint igen jó évjáratnak ígérkezik a 2003-as bor.

A történelmi borvidéken a meleg és száraz nyár miatt a korai fajták hamarabb értek be, a szőlő szedését ezért a megszokottnál két-három héttel korábban, augusztus végén, szeptember elején kezdték meg a gazdák. A szüret azért húzódott el, mert nagyon sokan az aszúsodásra vártak, hiába – tette hozzá.

Az okok között a szakember megemlítette: a száraz őszi időjárás nem kedvezett az aszúsodási folyamatot elősegítő gomba elterjedésének. Így csupán 150-200 tonna első osztályú aszúszemet szedhettek le, miközben volt olyan év, hogy 500-600 tonna is termett a borvidéken. Mindezek ellenére igen jó évjáratnak ígérkezik a 2003-as, hiszen a must általában 22-24 cukorfokos volt – jegyezte meg. A Világörökség részeként nyilvántartott borvidéken az idén becslések szerint 390-400 ezer mázsa szőlő terem, a legnagyobb felvásárló idén is a 100 százalékban állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Rt. Kiss László, a cég vezérigazgatója korábban azt mondta: ebben az évben 80-100 ezer mázsa szőlő felvásárlásával számolnak, amire 600-700 millió forintot szánnak.

A Kereskedőház a saját szükséglete biztosítására ez évben megemelte a felvásárlási árakat; minőségtől függően az eredeti 65 forint helyett 75-80 forintot fizetnek a szőlő kilójáért. Tavaly 3 ezer termelővel 3 évre állapodtak meg úgynevezett védőárban, ezt emelték meg a szüret kezdetekor. A termelők a szüret befejezése után egy hónappal juthatnak majd pénzükhöz – mondta a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik