Üzleti tippek

Májustól lehívhatók az agrártámogatások

A mezőgazdaság területén jövő év májusára az építkezés befejezhető, így a gazdák hozzá tudnak majd jutni az európai uniós támogatásokhoz – mondta Németh Imre az uniós országjelentéssel kapcsolatban kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

A földművelésügyi miniszter felszólalásában arról beszélt, hogy az Európai Unió (EU) közös politikái közül a Közös Agrárpolitikának (KAP) van a legkiterjedtebb jogi szabályozása és költségvetési hatása. Hozzátette: a KAP-hoz való alkalmazkodás öt évi folyamatos munkát igényelt volna, amelyet egy év próbaüzem egészített volna ki. Az alkalmazkodást az is nehezítette, hogy az EU agrárpolitikája 2003 nyarán változott. Szavai szerint az ellenzék “a garázs megépítését sem tudta elvégezni, de bírálja azt a többi emeletet, amely az elmúlt másfél évben megépült.”

Németh Imre elmondta: a jelentés elismerte, hogy az agrárintézmény-rendszer kiépítése jelentősen felgyorsult, a jogharmonizáció néhány kisebb módosítás kivételével megvalósult, és 2003. július elején felállt az uniós támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Az egységes parcellaazonosító rendszer október végére elkészül, az ügyfélregisztráció a falugazdászok és az FM-hivatalok segítségével elkezdődött, a vidékfejlesztési tervet pedig már benyújtották az EU-hoz. Kékkői Zoltán József (Fidesz) az EU országjelentését idézve azt mondta: komoly kétségek vannak, hogy a még hátralévő feladatokat a rendelkezésre álló idő alatt pótolni tudja-e Magyarország.

A képviselő úgy vélte, hogy az ország uniós követelményekhez való alkalmazkodását ahhoz a maratoni futóhoz lehet hasonlítani, aki még csak a bemelegítésnél tart. Szavai szerint az agrárintervenciós központ és a SAPARD hivatal összevonásával létrehozott Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felállításával túl sokáig várt a kormány. Hozzátette: az EU-tól egy reményfutamra kapott lehetőséget Magyarország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik