Üzleti tippek

Milliárdok a cégek szélessávú internethasználatának támogatására

admin

2003. 11. 07. 00:00

Közel 1,6 milliárd forintra pályázhatnak az érdeklődő cégek a szaktárca tegnap meghirdetett újabb szélessávú internetes akciójában. A Világgazdaság úgy tudju hogy a UPC Eger környékén, a Fibernet többek között Ceglédnél és Csongrádnál készül fejlesztésre.

Meghirdette első, az eMagyarország programhoz kapcsolódó, 1,6 milliárd forint keretösszegű pályázatát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium olyan internetelérési pontok létesítésével kapcsolatos fejlesztésekre, ahol az érdeklődök hazai és eu-s információkhoz juthatnak. Az IHM azokra az intézményekre és szervezetekre számít, amelyek már működtetnek közösségi internet-hozzáférési lehetőségeket.

Azok is indulhatnak, akik vállalják ilyen helyek létrehozását és eMagyarország pontként történő működtetését. Az információs társadalom megvalósulását szolgáló internetfejlesztési tervekre 2004-ben 20 milliárd, a következő 2,5 évben pedig öszszesen 58,27 milliárd forintot szán a kormányzat.

Az információs társadalom megvalósítását célzó erőfeszítések közül napjainkra az internetelterjedtség növelésén belül kulcsfontosságúvá vált a szélessávú szolgáltatás minél általánosabbá tétele. Míg az Európai Unióban megoszlanak a vélemények arról, hogy az államnak milyen mértékben kell beavatkoznia a szélessávú interneteléréshez szükséges infrastruktúra kiépítésébe, addig Magyarországon a nagy sávszélességhez szükséges technikai hálózat megteremtését különböző pályázatok, illetve fejlesztési adókedvezmények révén támogatja a kormányzat.

Az állami erőfeszítések mellett az üzleti szféra képviselői is jelentős beruházásokat hajtottak végre és terveznek a jövőben is a szélessávú internetszolgáltatás biztosítására alkalmas hálózatok kiépítésére. Magyarország egyik meghatározó kábelszolgáltatója, a UPC Magyarország Kft. 2004-ben több száz millió forintot fordít arra, hogy hálózatának minél nagyobb részét tegye alkalmassá szélessávú internet elérésére – közölte érdeklődésünkre Hagymásy András, a társaság kommunikációs igazgatója. Ugyancsak fejlesztésekre készül a Fibernet, hiszen még az idén több településen – Siófokon, Hajdúszoboszlón –, jövőre pedig számos vidéki városban tervezik olyan kábelhálózat kiépítését, amely alkalmas lehet szélessávú internetezésre is – tudtuk meg a társaság munkatársától.

Bár komoly fejlesztéseket végeznek a kábelszolgáltatók, a szélessávú internetelérés elterjedésének fő hajtóereje, úgy tűnik, a vezetékes telefonhálózaton kiépített ADSL szolgáltatás. ADSL-előfizetőink száma ebben az évben jelentős mértékben növekedett, ennek köszönhetően az Axelero a szélessávú internetes előfizetők számát tekintve is piacvezetővé vált – árulta el kérdésünkre Császár Zoltán, az internetszolgáltató stratégiai igazgatóhelyettese. Magyarországon egyre jellemzőbb, hogy az új internetfelhasználók már szélessávú elérést vásárolnak. A szélessávú internetes előfizetők számának növekedésével előtérbe kerül a tartalomszolgáltatás is, így egyre gyakoribb lesz, hogy a magyar világhálós portálokon is teljes körű multimédiás szolgáltatásokkal találkoznak majd az internetezők – hangsúlyozta az Axelero munkatársa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.