Üzleti tippek

Ingatlanpiac: megtorpant a várakozások javulása

A GKI-Wallis fővárosi ingatlanpiaci indexének mínusz 23,9 pontos harmadik negyedévi értéke alacsonyabb az előző negyedévinél és az egy évvel korábbi adatnál is, vagyis megtorpant az előző negyedévek javuló tendenciája – mondta Molnár László a GKI Gazdaságkutató Rt. gazdasági igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

A lakosság és a piaci szereplők várakozásai alapján összeállított index a második negyedévben mínusz 16,5 pont volt, míg egy évvel korábban mínusz 20,5 pontot tett ki.

A felmérés szerint a következő egy évben a legnagyobb áremelkedésre az építési telkeknél lehet számítani, amelyek – az átlagos 6,2 százalékos árnövekedés mellett – várhatóan 12 százalékkal drágulnak. A lakásoknál átlagosan 7 százalékos áremelkedést prognosztizálnak. Az irodapiacon 4-5 százalékos, az üzlethelységeknél 5-7 százalékos, a raktáraknál pedig 4-7 százalékos áremelkedést prognosztizálnak egy év alatt.

A két cég azonban kiemeli, hogy a lakástámogatásokkal kapcsolatos lehetséges költségvetési változások, illetve az uniós csatlakozás még jelent némi bizonytalanságot a jövőre nézve.

Az irodapiacon az idén a harmadik negyedévben nem következett be fordulat. A kereslet ebben a negyedévben is messze elmaradt a néhány évvel ezelőttitől. A fővárosban meglévő modern irodaállomány kihasználtsága átlagosan 69 százalék és 81 százalék között alakult.

Az üzlethelyiségek piaca 2003 harmadik negyedévében összességében stagnált – áll a tanulmányban. Az üzlethelyiségek kihasználtsága az irodapiaccal összehasonlítva lényegesen kedvezőbb, s átlagosan nem haladja meg a ki nem használt terület a 10 százalékot. Továbbra is a jó elhelyezkedéssel rendelkező, a forgalmi csomópontoknál vagy azok közelében található üzlethelyiségek és bevásárlóközpontok üzletei a keresettek.

A lakáspiacon mérsékelt mozgás volt a harmadik negyedévben. A piaci kereslet továbbra is inkább a kisebb alapterületű lakások mentén koncentrálódott. Tipikusnak, azaz a lakosság többsége által megfizethetőnek, általában a 40-60 négyzetméter közötti lakások számítanak. Emellett a jó elhelyezkedésű, frekventált helyen lévő lakások változatlanul kedveltek.

A következő egy évben az ingatlanforgalmazók és fejlesztők egyértelműen lanyhulást várnak az ingatlanpiacon.

Átstrukturálódást okozhat viszont a piacon az az októberben bejelentett kormányzati tervezet, miszerint a tárgyi adómentes telkek után 2004-től 25 százalékos áfa megfizetése lesz kötelező. A piaci szereplők szerint ez önmagában akár 6-8 százalékos áremelkedést is indukálhat az új építésű lakóingatlanok esetében. Vannak olyan szakértők azonban akik 2-3 százalékpontos emelkedés valószínűsítenek.

Egyöntetű vélemény, hogy ennek a változásnak az elfogadása a kereslet visszaesésével járhat együtt az új lakásoknál. Emiatt a használt lakások iránt nőhet a kereslet, így az idén csak bizonyos városrészekben mozgalmas használt lakás piac akár ismét “pezsgővé” válhat – vélik a piaci szereplők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik