Üzleti tippek

Még idén érdemes kisebb cégeket alapítani


Cégbejegyzésre irányuló eljárás illetéke 2004. januártól:
– nyilvánosan működő rt.: 600 000 forint,
– zártkörű rt., kft.: 80 000 forint,
– egyéb jogi személy: 100 000 forint,
– jogi személyiség nélküli gazdasági társaság: 50 000 forint,
– egyéni cég: 30 000 forint,
– külföldi cég magyarországi fióktelepe: 250 000 forint,
– külföldi cég közvetlen kereskedelmi képviselete: 150 000 forint.

Az illetéktörvény módosítása miatt jövőre az ideinél jóval többe kerül a kis alaptőkéjű kft.-k, bt.-k alapítása. Az Országgyűlés döntése szerint ugyanis megszűnik a cégbírósági eljárási illeték megállapításakor ebben az évben még alkalmazott százalékos kulcs. Helyette a cégformáktól függően tételesen állapítja meg a törvény az illetéket. Így a minimális alaptőkével alakuló kft.-k, bt.-k alapítása több tízezer forinttal többe kerül, mint jelenleg.

De nemcsak az alapítás, hanem a cég vagyonában bekövetkezett változás bejelentése utáni eljárásért fizetendő illeték mértéke is változik jövőre: ennek mértéke az alapításkor fizetendő illeték 40 százaléka lesz. Aki az alaptőke módosításán töri a fejét, annak érdemes kiszámolni a fizetendő illetéket idén és jövőre, s természetesen akkor megtenni a cégbírósági bejelentést, amikor kisebb illetéket kell fizetni.

Az illetéktörvény módosítása miatt a cégbíróságok rohamra számítanak az év végén, vagyis aki cégalapításon vagy az az alaptőke módosításán töri a fejét, érdemes minél gyorsabban ezt a cégbíróságon megtennie.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik