Üzleti tippek

Adatátvitel: egyszerűtől a luxusig

A kkv.-k számára többféle lehetőség adódik, hogy a modern információs technológia eszközein keresztül intenzív kapcsolatba lépjenek telephelyeikkel, vagy partnereikkel valamilyen adatátviteli kapcsolatot építsenek ki.

A vállalatirányítási rendszerek ma már elkerülhetetlen elemeivé váltak a vállalati infrastruktúrának. Ha másra nem, a pénzügyi műveletek és könyvelés támogatására minden iparágban szükség van, de a tartós sikerhez egy cégnek szüksége van a gyártás, a készletgazdálkodás vagy a logisztika folyamatainak informatikai tervezésére és operatív támogatására is.

Az ERP rendszer alkalmazása egy bizonyos cégméret felett gyakorlatilag nélkülözhetetlen, ráadásul az uniós csatlakozás felé közeledve még azt sem állíthatjuk, hogy egy ERP rendszer komoly versenyelőnyt jelent majd a cég számára – a nyugat-európai versenytársak a magyar vállalatokhoz viszonyítva jelentősen nagyobb hányadban alkalmaznak integrált vállalatirányítási rendszereket.

A naprakész információ alapja a kommunikáció

Ahhoz, hogy a vállalat naprakész adatokkal rendelkezzen különböző telephelyei termelési, raktározási, szállítási, értékesítési, rendelési folyamatairól, hogy beszállítóival, vevőivel, bankjával és különböző partnereivel állandó kapcsolatban állhasson, elengedhetetlen, hogy a központ és a különböző telephelyek, illetve egyéb külső végpontok kommunikálni tudjanak egymással, hogy egy vagy több munkaállomás része legyen a vállalat belső, zárt és természetesen biztonságos adatáramlásának.

A statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy a hazai cégek, különösen a kis- és középvállalkozások egyelőre csak szerény számban gondolták úgy, hogy a modern információs technológia eszközein keresztül is intenzív kapcsolatba lépnek telephelyeikkel, és szervesebben rákapcsolják őket a vállalatirányítás „vérkeringésére”. Ugyancsak csekély azoknak a cégeknek a száma, akik nem a telephellyel való kapcsolattartás, hanem egyéb partnerek folyamatos elérése végett építettek ki adatátviteli kapcsolatot.

A BellResearch & Think Consulting kutatóintézet 2003-as Magyar Infokommunikációs jelentése szerint Magyarországon 16 ezerre tehető azon cégek száma, akik belföldi adatátvitelt folytatnak. Kevesen kommunikálnak telephelyeikkel: miközben körülbelül 38 ezer több telephelyes cég van, 2002 végéig csupán 8 százalékuk, megközelítőleg háromezer cég épített ki adatátviteli kapcsolatot telephelyeivel, vagyok azok egy részével.

A legnépszerűbb megoldások itthon és külföldön

A kis- és középvállalati szegmens belföldi adatátvitelében a modemes megoldás a legnépszerűbb (58 százalék), ezt követi az ISDN (27 százalék), és relatíve kevesen használnak bérelt vonalat (6 százalék). A nagyvállalatok körében viszont vezető megoldás a bérelt vonal (48,2 százalék),és elterjedt a VPN – virtuális magánhálózat – alapú megoldás is.

A nemzetközi adatátvitel különösen a multinacionális cégek anya- és leányvállalatai között élénk, de akadnak olyan vállalatok is, akik külföldi partnereikkel tartanak fenn folyamatos kommunikációt. A nemzetközi adatátvitelben érintett cégek között természetesen a bérelt vonal a legelterjedtebb megoldás (48 százalék), amelyet az ISDN-kapcsolat (21 százalék) követ.

Releváns európai uniós adatok keresése során elgondolkodtató, hogy a Gartner nemzetközi piackutató cég uniós kis- és középvállalkozások adatátviteli szokásairól készített 2002-es felmérésében az a bevezető kérdés egyáltalán nem szerepel, hogy a cég használ-e valamilyen adatátviteli megoldást – ez nem kérdés, magától értetődik.

Kiderül viszont a statisztikák közül, hogy az uniós kis- és középvállalkozások az egyre nagyobb sávszélesség felé mozognak, a korábban vezető modemes és ISDN alkalmazás mellett növekszik a DSL és egyéb szélessávú megoldást választók száma. A bérelt vonal és a DSL lehetőségek ára között mély szakadék van, ami szintén lökést ad ez utóbbi terjedésének.

Kinek, milyen célra, melyiket?

I. Modemes/Analóg kapcsolat:
– alacsony sávszélessége miatt visszaszorulóban van a telephelyek közötti kommunikációban, a kkv.-k nagy része itthon is kizárólag a banki kapcsolattartásra használja,
– felhasználási példák:
1. két végpont közti modemes kapcsolat: a kapcsoltvonali összeköttetés díjazása percdíj alapú, ezért a kommunikáció költsége magas lehet, miközben a rendelkezésre álló sávszélesség – mai szemmel – alacsonynak számít.
2. Banki kapcsolattartás: csomagkapcsolt alapú banki adatkommunikációs hálózatok elérése analóg modemmel.
3. IP alapú vállalati virtuális magánhálózatok elérése: azoknak éri meg, akiknek napi adatátviteli szükségletük nem haladja meg az egy-két órát. A felhasználó a megfelelő jogosultsági ellenőrzést követően éri el a távközlési szolgáltató IP-hálózatán keresztül az ügyfél bérelt vonallal csatlakoztatott központi telephelyét.
– ára a kapcsolat idejétől függ

II. ISDN megoldás:
– jó minőségű, digitális adatátviteli lehetőség, időszakos kommunikációs igényekre,
1. két végpont közti közvetlen ISDN kapcsolat: az összeköttetés minősége kiváló, sávszélessége garantált,
2. banki kapcsolattartás: az úgynevezett Infohíd szolgáltatás segítségével a banki csomagkapcsolt rendszerekhez történő kapcsolódás egyszerűen, gazdaságosan megoldható, pl: POS terminálok üzemeltetése,
– napi két-három óra adatátvitelnél nem hosszabb kommunikáció esetén gazdaságos lehet meglévő WAN-ok (World Area Network) és IP alapú virtuális magánhálózatok elérésére,
– a kis- és középvállalkozások körében gyakran alkalmazott kommunikációs mód,
– ára a kapcsolat idejétől függ, díjazása percdíj alapú.

III. ADSL:
– a forgalomtól független, alacsony havi díjú szolgáltatás, a jelenlegi legköltséghatékonyabb adatátviteli technológia abban az esetben, ha a cég távközlési szokásait napi több óra adatátvitel is jellemzi,
– a kapcsolat aszimmetrikus, a letöltési sebesség magasabb, mint a feltöltési,
1. IP alapú virtuális magánhálózat elérése direkt módon: a vállalat telephelyeivel nagysebességű, de a bérelt vonali kiépítésnél jelentősen kedvezőbb költségű kapcsolatot valósíthat meg, lehetőség van szimmetrikus kapcsolat kiépítésére is.
2. IP alapú VPN elérés IP-SEC technológiával: a felhasználó az ADSL-t internetelérésre használja, de szükség esetén egy kliensprogram segítségével biztonságos kapcsolatot tud létesíteni – az interneten keresztül – az anyavállalat, a partnercég IP alapú magánhálózatával,
– az ára: távközlési szolgáltató kiépítési díjat és havi díjat számláz, amit elsősorban a sávszélesség határoz meg. Alacsony, 384 /64 kbit sec letöltési/feltöltési sebesség, VPN hálózat létrehozása esetén a havidíj 30-40 ezer forint körül mozog.

IV. IP–5Complex:
– ha a telephelyek között nem csak az adatátvitel, hanem a kommunikáció is jelentős, érdemes eltűnődni a hang-adat integrált szolgáltatáson.
– a hangszolgáltatás a vállalat virtuális magánhálózatának részévé válik, és a beszéd a továbbiakban nem a nyilvános telefonhálózaton keresztül bonyolódik. (A beszéd mindig elsőbbséget élvez az adatátvitellel szemben.)
– az IP-Complex a szolgáltató kiépült IP-gerinchálózatára alapozva egy integrált egységes rendszer keretében a zavartalan adatátvitel, illetve a garantált biztonság mellett lehetőséget biztosít a hang- és mozgóképátvitelre is, például egy egységes adatkommunikációs hálózatba képes integrálni különböző sávszélességgel működő ADSL, bérelt vonali, ISDN szolgáltatásokat,
– az IP-Complex nagy földrajzi távolságra elhelyezkedő végpontok közötti kommunikáció kialakítására alkalmas,
– a szolgáltatás magában foglalja a rendszer/megoldástervezést, kivitelezést és üzemeltetést is, vagyis az IC-Complex-szel a telekommunikáció és a helyi hálózati rendszerek valódi integrációja valósul meg,
– árazása: egyedi.

V. Bérelt vonal:
– korábban magasabb kiépítési költsége és havi díja miatt csak a nagyvállalatok körében volt elterjedt, ma már a kis- és középvállalkozások számára is megfizethető,
– ez a szolgáltatás a biztonságos működés mellett egyben garantálja az adatátvitel gyorsaságát és minőségét is.
– árazása sávszélességtől és a telephelyek távolságától függ; jellemzően központ–telephelyek, illetve anyavállalat–leánycég összekapcsolására alkalmas, nagyon nagy biztonságú és rendelkezésre állású, dedikált vonal.
– az ADSL-egyes településeken még mindig nem érhető el, bérelt vonal viszont mindenütt kiépíthető.
– Ára: egyedi.


Webajánló:
• Matáv – IP-Complex Plusz termékcsaládja
http://www.matav.hu/magyar/_uzleti/kkv/index.html
• Pantel – Adatkommunikációs szolgáltatások
http://www.pantel.hu
• GTS-Datanet – Üzleti távközlési szolgáltatások
http://www.gts.hu/szolg/
• Invitel (korábban Vivendi)
http://www.invitel.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik