Üzleti tippek

Szeszélyes árak az EU élelmiszerpiacán

admin
admin

2003. 11. 05. 00:00

Az európai uniós csatlakozást követő 3-5 évben érzékelhetően csökken az árkülönbség a jelenlegi tagállamok és a csatlakozó országok egyes élelmiszer-ipari termékei között – nyilatkozta Franciszek Hutten-Czapski, a Boston Consulting Group varsói irodájának menedzsere Budapesten.

Szerinte a jelenlegi tagországok árai valamelyest csökkennek, míg a csatlakozókéi emelkednek, jelenleg ugyanis átlagosan 41 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek a belépőknél, mint az EU-ban. Ez összhangban van azzal a hazai közaggodalommal, amely szerint „inflációs bomba” rejlik az élelmiszerek hazai árszintjében; sokan árrobbanástól tartanak.
Érdekes módon a magyar szakértők mégsem osztják ezt a véleményt.

Bár az élelmiszerek fogyasztói árszintje Magyarországon jóval az EU-átlag alatt van, aligha kell gyors kiegyenlítődésre számítani – szögezte le lapunknak Ferenczi Barnabás, az MNB osztályvezetője. Utalva egy korábban megjelent jegybankos tanulmányra, amely lényegében ugyancsak a várhatóan lassú árkonvergencia mellett tört lándzsát, kifejtette: a jelentős elmaradás egyik oka, hogy az élelmiszerek áraiban nagy súllyal szerepelnek a külkereskedelmi forgalomba nem kerülő input tényezők (munkabér, ingatlan).

Másfelől bizonyos élelmiszer-ipari termékek romlandóságuk miatt kevésbé szállíthatók. Az ilyen produktumok árszínvonala a gazdasági fejlettséggel arányos, ezért csak hoszszú távon, több évtized alatt, a gazdaság felzárkózásával következhet be lassú árkonvergencia. Ezt a véleményt támasztja alá az a tény is, hogy a jelenlegi tagországok között, sőt még magában az eurózónában is jelentős különbségek vannak még ma is. Az egységes európai valuta bevezetésével nem járt együtt a gyors árkiegyenlítődés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.