Üzleti tippek

Patikaalapítás korlátok nélkül

Eltörölné a patikaalapítás korlátait, s lehetővé tenné az árkülönbségeket a Gazdasági Versenyhivatal. A patikaliberalizációt a gyógyszerészek elvetik. Szerintük megfelelő árrésbevétel mellett a már kipróbált rendszert kellene megtartani.

Megfelelő szabályozással megengedhető a nem vényköteles orvosságok gyógyszertáron kívüli árusítása – mondta a Világgazdaságnak Torjákné Amberger Teréz. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) patikaliberalizációról szóló tanulmányának szakmai vezetője úgy látja: a gyógyszertári verseny növelése, az alapítási korlátok megszüntetése javíthat a gyógyszerellátáson, és árcsökkentést eredményezhet.

A tb által támogatott szereknél rögzített árat kellene alkalmazni a GVH szerint, a többi készítmény árát maximalizálni kellene, s ennél olcsóbban lehetne árusítani. Angliában például 30 százalékos árkülönbség is előfordul a nagy és kis forgalmú gyógyszertárak között. Torjákné szerint a kis forgalmú, elsősorban falusi hazai patikák fennmaradását központi támogatással kellene segíteni.

A GVH tanulmányáról a kormány – bár megkapta az anyagot – eddig nem mondott véleményt. Torjákné úgy fogalmazott: mivel a hivatal az Országgyűlés alá tartozó szervezet, elképzelhető, hogy a parlamenttől kérnek állásfoglalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik