Üzleti tippek

Jövőre az átlagbérből 54 ezer forintot kell adózni

A reálkeresetek 0,3-1 százalékos emelkedését hozza, ha az Országos Erdekegyeztető Tanácsban elfogadott 7-8 százalékos bruttó béremelkedés megvalósul januárban, és életbe lép a héten kikristályosodott jövő évi adókoncepció is – derül ki Hanti Erzsébet, az MSZOSZ szakértőjének elemzéséből.

Csak egyetlen jövedelmi kategória bukik 2 százaléknál többet: legkevésbé a jövőre havi 430 ezer forint körül keresőknek kedvez a januártól érvényes koncepció, ahol a reálkeresetek 2,3 százalékkal maradnak alatta az ideinek. Amennyiben valakinek legalább 8 százalékkal emelkedik januártól a bruttó bére, elmondhatja, hogy az kompenzálja az infláció mellett az, adóváltozások kedvezőtlen hatását is, feltéve, hogy nem vesz igénybe egyéb kedvezményeket. Ha azonban csak 7 százalékos béremelés teljesül, a 120 és 160 ezer forint között, valamint a 375 ezer forint felett keresők ráncolhatják a szemöldöküket.

Jövőre 54 ezer forintnyi adót és járulékot vonnak le havonta az átlagkeresettel, azaz a 149 130 forintnyi bruttó bérrel rendelkező alkalmazottól. Az a havi 220 ezret kereső alkalmazott, akinek nem emelkedik a keresete, jövőre 127 033 forintot, vagyis az ideinél 2191 forinttal többet vihet haza. A 135 ezres bruttó bérből is hasonló összeggel, 2148 forinttal marad meg több jövőre, a 6 százalékra tervezett infláció ellentételezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik