Üzleti tippek

Magyarország kiesett az EU-bővítés éllovasai közül

admin
admin

2003. 11. 04. 00:00

Úgy tűnik, hogy a változások folyama Közép- és Kelet-Európában vékony csermellyé zsugorodott, a júniusi mérésekkel való összevetés azt mutatja, hogy csupán Szlovákia és Bulgária javított jelentősen – állapította meg a Deka-Bank legújabb konvergencia-mutatóit, illetve összjelzőszámát ismertető és magyarázó anyag a keddi Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

Ennek magyarázata a Deka-Bank közgazdászának, Dietmar Hornungnak az elemzése szerint mindenekelőtt az államháztartások nem kielégítő konszolidálásában keresendő. Most azonban a monetáris konvergencia terén is kedvezőtlenek a tendenciák, s mindez az EU-hoz való közeledés egész folyamatát megnehezíti reálszinten. A Deka-Bank konvergencia-mutatói alapján összeállított lista élén Észtország áll – már másfél éve, egyebekben eltolódások mutatkoznak.

A kedvezőtlen magyarországi makrogazdasági fejlemények miatt az Észtországból, Csehországból, Szlovéniából és Magyarországból álló négyesból trojka lett. A vezető hármast (Észtország, Csehország, Szlovénia) most egy négyes csoport (Lettország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) követi. A legnagyobb előrelépést Szlovákia mutatja fel, ahol a polgári erők győzelme óta feszes reformkurzus folyik.
Magyarország megítélése a Deka-Banknál másfél év óta folyamatosan romlik. Az egykori éllovas olyan pontszámra esett vissza, ami mögött – az értékelt népgazdaságokat tekintve, s Litvániát leszámítva – a legkedvezőtlenebb becslés húzódik meg. Az újabb romlás okait a monetáris, valamint a fiskális területen tapasztalható visszalépésekben lehet keresni. A forint alakulása az év kezdete óta illusztrálja a magyar gazdaság törékenységét.

A jegybanknak csak úgy sikerült a valutát stabilizálnia, hogy az irányadó kamatot 9,5 százalékra emelte, jelezvén egyúttal, hogy szükség esetén a kamat kétszámjegyűvé is válhat. Magyarország összjelzőszáma a júniusi felméréskor 72 volt, a mostani kimutatásban 70. Lettország és Lengyelország mutatója most 73-73, a megelőző felmérésben Magyarország még kevéssé megelőzte e két országot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.