Üzleti tippek

Áfatörvény négy hónapra

Csak néhány ponton változik jövőre az áfatörvény, ám az csak az átmeneti időszakban lesz hatályos – május 1-jével egy teljesen új, kétszeresére duzzadó jogszabálygyűjtemény veszi át a régi helyét.
Két lépcsőben módosítják az áfatörvényt: lesznek rendelkezések, amelyek január 1-jén lépnek hatályba – ezek szerepelnek most az Országgyűlés előtt -, a jogszabály végső formáját azonban május 1-jével nyeri majd el.

Az új áfakulcsok januártól érvénybe lépnek, így bő két hónap múlva már az építési telek és a villamos energia is a normál, 25 százalékos kulccsal adózik. Hiábavalók voltak tehát azok a javaslatok, amelyek egyes termékek, szolgáltatások átsorolt áfájának bevezetését május 1-jére szerették volna kitolni. A zökkenőmentes áttérés mellett az is a januári módosítás mellett szólhat, hogy az év első négy hónapjában még minden áfából származó forint a saját kasszánkba vándorol, míg a csatlakozás után már Brüsszel is részesedik a mi áfabevételeinkből: annak fél százalékát kell a közös költségvetésbe átutalni.

A GKI Gazdaságkutató Rt. becslése szerint jövőre kétezer milliárd forint folyik be áfából. Május 1-jével már csak azok a passzusok kerülnek a már meglévő rendelkezések mellé, amelyek a közösségen belüli ügyletekhez kapcsolódnak – például hol, kinek és mikor keletkezik befizetési kötelezettsége tagországokon átívelő eladások esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik