Üzleti tippek

Megrendülhet a balatoni idegenforgalom a PM intézkedése miatt

Várható, hogy jövőre csökken a balatoni hajózás költségvetési támogatása, pontosabban kisebbek lesznek, vagy nem lesznek kedvezmények.

Alapjaiban rengetheti meg a balatoni idegenforgalmat a Pénzügyminisztérium elképzelése, jelesül, hogy jövőre megvonnák az árkiegészítést a kedvezményes jegyek után – állítják a hajózási társaságnál. A tapasztalat szerint az utasok 30-40 százaléka, de van, amikor fele vált félárú jegyet a menetrendi hajókra: diákok, sérültek, nagy családosok, nyugdíjasok és közalkalmazottak.

A költségvetés eddig mintegy százmillió forinttal kompenzálta ezt évente, most a több mint tíz éve született törvény módosításával a kedvezményt eltörölnék, pontosabban a most már többségében a tóparti önkormányzatok tulajdonába került Balatoni Hajózási Részvénytársaságra bíznák, saját költségvetéséből gazdálkodja ki, ha tudja. A hajótársaságnál úgy vélik, sokan, az eddigi utasok közül egyszerűen hátat fordítanak majd a kikötőknek, ha kiderül, nincs már kedvezményes jegy, és így akár 150 millió forintos veszteséget is el kell könyvelniük.

A Magyar Rádió érdeklődésére a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Máté Dániel úgy fogalmazott: a balatoni személyhajózás főként turisztikai célokat szolgál, nem a napi iskolába, munkahelyre utazást. Ráadásul a jegy szabadáras, vagyis a kormány ahhoz mérten kénytelen az 50 százalékos támogatást adni, ahogy a hajótársaság emeli az árakat – ezért javasolják a módosítást a parlament önkormányzati bizottságának tagjai, hozzátéve, hogy a kompnál megmarad az árkiegészítés, igaz, fix összegűvé válik.

Ez utóbbit a Balatonnál úgy értelmezték, hogy töredékére csökken majd. Kolber István, a Balaton-fejlesztési Tanács szocialista elnöke sem látná jónak az árkiegészítés teljes felszámolását. A megoldás még várat magára, de az egyik lehetséges mód, hogy nem a jegyárhoz, hanem a kilométerhez rendelnék hozzá a támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik