Üzleti tippek

A kkv-kat is felszólítják a szoftverbevallásra

November 1-jétől a hónap végéig tart a Business Software Alliance “Szoftverbevallás” nevű kampánya: a legnagyobb szoftvergyártókat tömörítő szervezet negyvenezer könyvelői irodának, valamint ötvenezer kis- és középvállalkozásnak küld levelet, amelyben a szoftverpark és a szoftverekhez tartozó licenszszerződések nyilvántartásba vételére szólítja fel a cégeket.

Ezt vagy a levéllel együtt érkező kérdőív kitöltésével és visszaküldésével, vagy a www.bsa.hu/szoftverbevallas oldalon tehetik meg a vállalkozók a hónap végéig. A szervezet arra kéri a vállalkozásokat, hogy vizsgálják meg: valóban csak a cég működéséhez szükséges szoftverek futnak-e a gépeken?

A nagyoknál már legálisak a szoftverek

A kampány a kis- és középvállalkozásokat célozza meg, mert a nagyvállalatok döntő többsége már jogtiszta szoftvereket használ, rendezett nyilvántartással.

A könyvelői irodák pedig azért kerültek a képbe, mert rajtuk keresztül adott esetben több százezer vállalkozás figyelmét hívhatjuk fel a legális szoftverhasználat fontosságára – mondta Ormós Zoltán, a BSA jogi képviselője.

Nem lesz utólagos vizsgálat

A BSA felmérése szerint tavaly az üzleti célú szoftverek 45 százaléka volt illegális Magyarországon, a kezdeményezés célja, hogy minél jobban megközelítsük a 38 százalékos uniós átlagot.

A szervezet a korábbi levelezős kampányok tapasztalatai alapján arra számít, hogy a cégek 75-80 százaléka küldi el a szoftverbevallást. A BSA ezúttal nem kezdeményez vizsgálatot azoknál a cégeknél, amelyek nem válaszoltak a levélre. A szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt induló eljárásoknak már kevesebb mint egytizedét kezdeményezi a BSA, a többi esetben a rendőrség hivatalból indítja meg az eljárást – hangsúlyozta Ormós Zoltán.

Információk a kampányról
A szofvterbevallással kapcsolatos kérdésekre a BSA szakértői válaszolnak a 06 80 272 000-ás telefonszámon, vagy az info@bsa.hu e-mail címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik