Üzleti tippek

Egymilliárdot kér az iparkamara

Egymilliárdos költségvetési támogatásra lenne szükségük a gazdasági kamaráknak megnövekedő közfeladataik ellátásához – mondta Parragh László, az MKIK elnöke. A PM nem akarja, hogy a kamarák finanszírozásáról külön sorban rendelkezzenek.

Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta tegnap az Országgyűlés gazdasági bizottsága a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításáról készült előterjesztést. Ez mégsem jelenti azt, hogy a jogszabály korrekciója küzdelmek nélkül folytatódhat, maguk a kamarák ugyanis további módosításokat tartanak indokoltnak.

A kamarák finanszírozására vonatkozóan az előzetes egyeztetéseken ugyanis nem sikerült végleges megoldást találni. Az érintettek azt szerették volna elérni, hogy támogatásuk külön soron jelenjen meg a költségvetésben. Az előterjesztő gazdasági, igazságügyi, földművelésügyi tárcák nem zárkóztak el, ám a PM elutasítása miatt az elképzelés megbukott.

Parragh most azt a változatot tartaná szerencsésnek, hogy a minisztériumi fejezeten belül kapjanak előre meghatározott összeget a kamarák. Az MKIK elnöke egymilliárd forintos központi támogatást tartana indokoltnak, mégpedig „a törvénymódosítás értelmében megnövekedő közfeladatok ellátása érdekében”. A gazdasági bizottság által tárgyalt tervezet rendelkezik ugyan „a költségvetési törvényben megállapított támogatásról”, ám úgy fogalmaz: „A gazdasági kamarák közfeladatainak ellátásához kapcsolódó költségvetési támogatást azon fejezetekben kell megtervezni, amelyekben feltüntetett költségvetési szervek feladatköréhez kapcsolódóan” végzik ezeket a feladatokat.

Újabb konzultációkra az előterjesztő és a kamarák, másfelől a pénzügyi kormányzat között lehet szükség, annál inkább, mivel a bizottság tanácskozásán a kormánypárti és az ellenzéki képviselők támogatólag nyilatkoztak a kezdeményezett módosító indítványokról. Igaz, Apatini Kornélné, a gazdasági tárca helyettes államtitkára és Podolák György, a gazdasági bizottság MSZP-s alelnöke is úgy fogalmazott, „a finaszírozás problémáját hosszú távon meg kell oldani”.

A törvénymódosítás jelentősen bővíti a kamarák közfeladatait, úgy a gazdaságstratégiai döntések előkészítése, mint az európai uniós integráció segítése vagy a tisztességtelen piaci magatartás kiszűrése és kiszorítása terén. További vitákat generálhat – ismerte el Parragh –, hogy az adott közfeladatokat jelenleg másutt látják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik