Üzleti tippek

Egymilliárdot kér az iparkamara

admin

2003. 10. 30. 00:00

Egymilliárdos költségvetési támogatásra lenne szükségük a gazdasági kamaráknak megnövekedő közfeladataik ellátásához – mondta Parragh László, az MKIK elnöke. A PM nem akarja, hogy a kamarák finanszírozásáról külön sorban rendelkezzenek.

Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta tegnap az Országgyűlés gazdasági bizottsága a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításáról készült előterjesztést. Ez mégsem jelenti azt, hogy a jogszabály korrekciója küzdelmek nélkül folytatódhat, maguk a kamarák ugyanis további módosításokat tartanak indokoltnak.

A kamarák finanszírozására vonatkozóan az előzetes egyeztetéseken ugyanis nem sikerült végleges megoldást találni. Az érintettek azt szerették volna elérni, hogy támogatásuk külön soron jelenjen meg a költségvetésben. Az előterjesztő gazdasági, igazságügyi, földművelésügyi tárcák nem zárkóztak el, ám a PM elutasítása miatt az elképzelés megbukott.

Parragh most azt a változatot tartaná szerencsésnek, hogy a minisztériumi fejezeten belül kapjanak előre meghatározott összeget a kamarák. Az MKIK elnöke egymilliárd forintos központi támogatást tartana indokoltnak, mégpedig „a törvénymódosítás értelmében megnövekedő közfeladatok ellátása érdekében”. A gazdasági bizottság által tárgyalt tervezet rendelkezik ugyan „a költségvetési törvényben megállapított támogatásról”, ám úgy fogalmaz: „A gazdasági kamarák közfeladatainak ellátásához kapcsolódó költségvetési támogatást azon fejezetekben kell megtervezni, amelyekben feltüntetett költségvetési szervek feladatköréhez kapcsolódóan” végzik ezeket a feladatokat.

Újabb konzultációkra az előterjesztő és a kamarák, másfelől a pénzügyi kormányzat között lehet szükség, annál inkább, mivel a bizottság tanácskozásán a kormánypárti és az ellenzéki képviselők támogatólag nyilatkoztak a kezdeményezett módosító indítványokról. Igaz, Apatini Kornélné, a gazdasági tárca helyettes államtitkára és Podolák György, a gazdasági bizottság MSZP-s alelnöke is úgy fogalmazott, „a finaszírozás problémáját hosszú távon meg kell oldani”.

A törvénymódosítás jelentősen bővíti a kamarák közfeladatait, úgy a gazdaságstratégiai döntések előkészítése, mint az európai uniós integráció segítése vagy a tisztességtelen piaci magatartás kiszűrése és kiszorítása terén. További vitákat generálhat – ismerte el Parragh –, hogy az adott közfeladatokat jelenleg másutt látják el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.