Üzleti tippek

Továbbra is vonzó Magyarország az amerikai befektetések számára

Magyarországon újabb amerikai befektetésekkel lehet számolni az uniós csatlakozás után is, ám ez annak függvénye, hogy mind az EU-s, mind a magyar szabályozásnak milyen hatása lesz az itteni üzleti életre – mondta a Világgazdaságnak a washingtoni kereskedelmi minisztérium államtitkára. William H. Lash fontosnak jelezte, hogy Magyarország erős piaci szereplő legyen az Európai Unióban. Utalt arra, az Egyesült Államok eddig 6,5-6,6 milliárd dollárt fektetett be nálunk, a kétoldalú kereskedelem volumene évente 3,2 milliárd. Eddigi budapesti megbeszélései során Lash tárgyalt az ÁPV Rt.-nél, az Egészségügyi és Szociális, valamint az Informatikai és Távközlési Minisztériumban, s az itteni amerikai üzleti közösség tagjaival. Ma a Külügyminisztériumban és a gazdasági tárcánál folytat megbeszéléseket.

Az USA számos magyar ágazatban lát még befektetési lehetőségeket – húzta alá Lash. Ezek között említette az energiaszektort és a közműveket. Hangsúlyozta ugyanakkor az átláthatóság fontosságát a befektetők vonzása érdekében.

Lash egyetértett a magyar miniszterelnöknek azzal a korábbi kijelentésével, hogy hazánk számára a több EU nem jelent kevesebb USA-t. Mind mondta: arra számítanak, hogy Magyarország – a többi csatlakozó állammal együtt – jó hatást gyakorol majd az EU döntéshozatalára. Ugyanakkor magyar cégeknek amerikai vállalatokkal való kapcsolata üzletkötéseket is eredményezhet az iraki újjáépítés során. Donald D. Evans kereskedelmi miniszter december végén esedékes budapesti útján a közelmúlt iraki látogatása során szerzett benyomásait is tolmácsolhatja magyar tárgyalópartnereinek. (BGy)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik