Üzleti tippek

Magyar–szlovák gazdasági együttműködés

Szlovákia és Magyarország EU-csatlakozása után Kassa és régiója, valamint a környező magyar városok és térségük között az eddiginél élénkebb gazdasági együttműködés alakul majd ki – fejtette ki a Világgzadaságnak Kassa óvárosának polgármestere, Ján Süli.

A vámhatár megszűnésével az árucsere is élénkebbé válhat. A kereskedelem ugrásszerű növekedésre már a csatlakozás utáni napoktól várható, hiszen megszűnik a határon a vámolás, amelynek adminisztrációja eddig nagyon sok vállalkozót visszatartott az aktivizálódástól – fejtette ki a Világgazdaságnak a kassai magyar főkonzul. Varga György szerint már megjelentek szlovák befektetők is a borsodi térségben.

Viszont nagy csalódást jelent, hogy az 1999–2000-ben kezdődött eurorégiós együttműködési próbálkozás még nem teljesedett ki. Ugyan be van jegyezve a Kassa–Miskolc eurorégió Brüszszelben, s megvan az alapszabályzata, ám ez módosítást igényelt, mert annak idején

Szlovákiában nem voltak területi önkormányzatok. Amint megalakultak, új alanya lett az eurórégiós együttműködésről szóló szerződésnek. Ennek aláírása viszont a mai napig nem történt meg. Miskolc város polgármestere aláírná a szerződést, ám a megyei önkormányzat nem eléggé rugalmas. És amíg a szerződést nem írják alá, nagyon sok uniós pénztől eshetünk el, szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik