Üzleti tippek

Jövőre 53 ezer forint lesz a minimálbér

Jövőre 7-8 százalékos bruttó keresetemelést ajánl az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az ágazati bértárgyalásokhoz, a cégek üzleti terveihez. Erről a hétfő délután megkezdett és kedd hajnalig tartó tárgyaláson állapodott meg a fórum kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldala. Sikerült megegyezni arról is, hogy jövőre a jelenleg 50 ezer forintos kötelező minimálbért 53 ezer forintra emelik.

Számos kompromisszum született

A megegyezés érdekében a kormányzati, a munkaadói és a munkavállalói oldal számos kompromisszumot kötött. A kormányzati oldal bizonyos adó- és járulékterhek mérséklésének képviseletét vállalta a parlamentben. A szakszervezetek az eredetileg követelt kétszámjegyű keresetemelési ajánlásra és az 55 ezer forintos minimálbérre vonatkozó igényüket csökkentették. A munkaadói képviseletek az öt-hat százalékos keresetemelési ajánlástól, illetve a változatlan 50 ezer forintos minimálbértől jutottak el az említett kompromisszumig.

A kormányzati oldal több engedmény képviseletét vállalta, amelyeket az adó- és járulékszabályoknál kíván majd érvényesíttetni. Így például az adómentes étkezési hozzájárulásnál számíthatnak kedvezőbb lehetőségekre a munkavállalók, a forrásadónál, illetve az egészségügyi hozzájárulásnál pedig a munkáltatók.

Vállalható megállapodás

A kormányzati oldal, illetve a szociális partnerek egyaránt hangsúlyozták, hogy a megállapodás mindnyájuk számára vállalható, az nem befolyásolja hátrányosan a vállalkozások versenyképességét, illetve a szakszervezetek számára is elfogadható módon javítja a munkavállalók reálpozícióját.

Ajánlott videó