Üzleti tippek

A román turisták egyre jobban kedvelik Magyarországot

Az idén várhatóan 20 százalékkal növekszik a román állampolgárok által magyarországi szállodákban és panziókban eltöltött vendégéjszakák száma – legalábbis erre számít a Magyar Turizmus Rt., amely az idén hatodik alkalommal vett részt a bukaresti idegenforgalmi szakvásáron és gasztronómiai napokat szervezett a román fővárosban.

A magyarországi minőségi szállásokon jelenleg a román állampolgárok átlagosan kevesebb mint három éjszakát töltenek el, a szám a jövőben meghaladhatja a hármat – közölte az MTI-vel Bíró Gáspár, a Magyar Turizmus Rt. kolozsvári képviseletének igazgatója.

Elmondta: az Rt. immár hatodik alkalommal vesz részt ezen a szakvásáron, amelyen az idén rendkívül nagy volt az érdeklődés a magyar kínálat iránt. A vásáron az idén öt cég (közöttük egyaránt volt nagy szállodavállalat, kisvállalkozás és utazási iroda) mutatkozott be, külön képviseltette magát a MALÉV.

Bár a Magyarországra beutazó román turisták száma az idén nem nőtt lényegesen, érezhetően emelkedett a vendégéjszakák száma. A legnépszerűbbek a tranzitútvonalakon elhelyezkedő szállodák, panziók, mert ezek jó minőséget biztosítanak kedvező áron. Így Nyugat-Európa felé menet és onnan jövet a román turista szívesen tölt el több napot is Magyarországon. Ugyanezeken az útvonalakon kedvelt a bevásárló turizmus is.

A Magyar Turizmus Rt. a szakvásári jelenlétével párhuzamosan megszervezte az immár hagyományossá vált gasztronómiai fesztivált is a bukaresti vásárváros mellett lévő Crown Plaza szálloda éttermében.
A magyar konyha remekeit bemutató idei kiállítás a nemzeti ünnep alkalmával rendezett fogadással indult, és a hónap végéig tart. Naponta átlagosan száz érdeklődő ízlelgette a romániai viszonylatban meglehetősen borsosnak számító összegért, 22 euróért a többfogásos svédasztalos menüt.

A magyar mesterszakácsok minden nap változtatták a fogásokat. Közkedvelt volt a bukaresti ínyencek körében a fogas kárpáti módra, a
marhapörkölt tarhonyával, a töltöttkáposzta, a hortobányi palacsinta. Többféle lecsós alapú húskészítmény, különlegesen töltött csirke gazdagította a választékot.

Az ételekhez egyebek között 1999-es évjáratú Egri bikavért szolgáltak fel, amely az “Év borásza” címmel kitüntetett Gál Tibor pincészetéből származik. A tokajhegyaljai Gróf Dégenfeld borászat fehérborai sem hiányoztak az asztalokról. Az édességek között a legnépszerűbb a somlói galuska volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik