Üzleti tippek

Állami tejfelvásárlás lesz

Mintegy 20 millió liter felesleges tejnek megfelelő árumennyiség intervenciós állami felvásárlásáról döntött az FVM. Emellett tejtermelési kvóták eladásával teremt forrásokat a hazai tejtöbblet exportveszteségeinek megtérítésére. A tárca ezzel várhatóan elhárítja a termelői demonstrációval fenyegető ágazati válságot.

Intervenciós állami felvásárlást hajt végre, illetve erre vonatkozó megbízást ad ki a tejfeldolgozóknak a közeljövőben az FVM – tudta meg a Világgazdaság. Az intézkedésre a hazai túltermelés miatt van szükség. A tárca a piacról ily módon várhatóan 20 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat von ki, amelyre az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanácssal (TT) kötött idei szerződésben vállalt kötelezettséget, ha a tejpiacon kezelhetetlen értékesítési zavar alakul ki.

A minisztérium a döntéssel előreláthatólag elhárítja a demonstrációval fenyegető ágazati válságot. Az állattartók ugyanis a közelmúltban országos tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mivel a feldolgozók egy része – az idén már nem először – drasztikusan csökkenteni kívánta a literenkénti 72 forintos felvásárlási irányárat.

A gyártók arra hivatkoztak, hogy augusztus közepén kimerült az átvett tejfelesleg exportveszteségeit finanszírozó – ez évben egyébként rekordösszegű, 15,8 millárd forintra rúgó – terméktanácsi intervenciós kassza. Emiatt lehetetlenné vált az éves szinten 400 millió literre becsült árutöbblet kezelése.

Ágazati számítások szerint a piac stabilizálásához az intervenciós felvásárlás mellett még mintegy 1,1 milliárd forintnyi állami támogatásra van szükség az év végéig. A ma is meglévő túltermelési válság részben azért alakult ki, mert az FVM évi eleji korlátozó intézkedései nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Így például a gazdák a meghirdetett, 25 forintos literenkénti áron mindössze 39 millió forintnyi tejkvótát adtak el az államnak (vagyis a termelésből csupán ekkorra mennyiséget sikerült kivonni).

Az FVM a mostani stabilizáció részeként a felvásárolt kvóták értékesítését tervezi, a pluszbevételt pedig a TT exportfinanszírozó intervenciós kaszszájába fizetné be. A tárca a kvótákat előreláthatólag legalább 35 forintos literenkénti áron adhatja el, azaz az akcióból minimum 400 millió forint körüli „nyeresége” származhat.

Emellett a Világgazdaság értesülései szerint mód nyílik mintegy 20 millió liternyi, úgynevezett eddig fel nem osztott tejkvóta értékesítésére is, ami – szintén 35 forintos literenkénti árral számolva – további 700 millió forinttal bővítheti a terméktanácsi pénzalapot. Így a szervezetnél rendelkezésre állhat az idén még szükségesnek tartott 1,1 milliárdos exportveszteség-térítési összeg.

Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára az ügyben nem nyilatkozott a Világgazdaságnak. Tóth István, a szövetkezeti érdekképviselet titkára szerint a tervezett intézkedések december végéig megoldhatják az ágazati gondokat.

A termelők remélik, hogy az FVM az uniós csatlakozásig érvényben tartható, jövő évi hazai szabályozást a piaci szereplőkkel együttműködve alakítja ki. Mint ismert, a május elsejei belépés pillanatától Magyarországnak a tejpiacon is át kell vennie az EU-s előírásokat, amelyek – figyelembe véve a tagállamok nyáron elhatárottzo reformelképzeléseit is – nem kedveznek a hazai tejtermelő gazdáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik