Üzleti tippek

5,7 százalékos a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta július és szeptember között 5,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A munkanélküliségi ráta június-augusztus között is 5,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbitól.

A foglalkoztatottak száma az idén július-szeptember átlagában 3 millió 952 ezer fő volt, ez 1,7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit. A munkavállalási korú népesség 65,1 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon 2003. július-szeptemberben.

A munkanélküliek száma 2003. július-szeptemberben 240 ezer volt, ami lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. A változás a mintavételi hibahatáron belül maradt.

A munkanélküliek 44,3 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya csaknem azonos volt az előző év azonos időszakival. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,2 hónap, lényegében megegyezett az egy évvel korábban mérttel.

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 23,1 százalék, az ebbe a korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 13,6 százalék, 0,6 százalékponttal alacsonyabb az előző év ugyanezen időszakinál.

A KSH jelentése szerint a munkanélküliségi ráta az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő augusztusban átlagosan 8 százalék volt. A 15-24 éves fiatalokra vonatkozó munkanélküliségi ráta az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő augusztusban 16,1 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik