Üzleti tippek

Új finanszírozási program a fővárosi kisvállalkozóknak

A jövőben nem kell átmeneti pénzügyi nehézségek miatt csődöt jelentenie a fővárosi kisvállalkozóknak. Az új vállalkozásfejlesztési finanszírozási program nemcsak pénzügyi segítséget nyújt, hanem oktatással, tanácsadással segíti a résztvevőket.

A megrendelő cégek hanyagsága vagy fizetési képtelensége miatt keletkezett átmeneti finanszírozási gondoktól szabadítja meg a vállalkozókat a nyugati országokban régóta eredményesen működő faktoring program.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és az akkord VF Vállalkozásfejlesztési Rt. közreműködésével kormányzati források és a Főváros Önkormányzat támogatásával indítja el a Faktoring Programot Budapesten, melyről tegnap tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen jelen volt Jan Becher, az International Factors Group főtitkára is. Budapestet nem csak a sajtótájékoztató miatt tisztelte meg jelenlétével a főtitkár, hanem itt rendezték meg a napokban a faktoring cégek nemzetközii könferenciáját, melyen 30 országból 85 delegátus vett részt. Budapestet jelölték meg célpontként, mert bár a faktoring már évek óta jelen van az országban, mégsem terjedt el a köztudatban ez a vállalkozásokat segítő lehetőség.

Ebben az évben a gazdasági tárca kialakította a faktoring vállalkozások számára, melyek kisvállalkozásoknak nyújtanak pénzügyi szolgáltatást, a termékhez kötött állami kamattámogatási rendszert. Ehhez egységesen 5 százalékpontos támogatást nyújt ebben az évben az állam. A program keretében a vevőket, vagyis a kötelezetteket, akiknek a kisvállalkozások szállítanak, minősíti a faktoring cég, és ennek függvényében a kamatot három kategóriában szabják meg. A legjobb ügyfelek Bubor + 4%, a következő kategóriában Bubor + 5%, a harmadikban felső határ nélküli lehet a kamat. Tehát a legjobb ügyfelek esetében a kisvállalkozásnak a kamata egy százalékkal a Bubor alatt lesz faktoráláskor.

Martinkó Károly, az AKKORD VF Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy egy 15 milliós cég akár 250 millió forintot is felvehet. A részvénytársaság 2500 vállalkozásnak küldi ki az információt az új lehetőségről, de bárki érdeklődhet, és részt vehet a kéthetenként megtartandó oktatásokon a Budapesti Vállalkozásfejjlesztési Közalapítványnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik