Üzleti tippek

Öt százalék feletti építőipari bővülés

Az építőipari termelés volumene az idén augusztusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az előző havit 3,1 százalékkal haladta meg, a tavaly augusztusihoz képest – munkanaptényezővel kiigazítva – 5,2 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Korrekciók nélkül az építőipar teljesítménye 3,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az év első nyolc hónapjában a termelés 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az idén júliusban az ágazat termelési volumene kiigazított és kiigazítatlan adatok szerint is 0,2 százalékkal nőtt a 2002 júliusihoz képest.

Tavaly augusztusban a korrigált adatok egy hónap alatt 0,1 százalékos csökkenést mutattak, éves összehasonlításban – korrekciók nélkül – a termelés 9,2 százalékkal nőtt.

Az építőipari termelés értéke folyó áron számítva az idén augusztusban 142,9 milliárd forintot, egy évvel korábban 129,9 milliárd forintot, az idén az első nyolc hónapban 866,0 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése 2003 augusztusában 4,1 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 9,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Ezzel szemben az épületgépészeti szerelés termelése augusztusban 8,5 százalékkal, évkezdettől 8,8 százalékkal növekedett. A befejező építés termelése augusztusban kiugróan, 27,7 százalékkal emelkedett.
Az épületek építése augusztusban 1,3 százalékkal, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első nyolc hónapjában mindkét építményfőcsoport építése elmaradt az előző évitől, az épületeké 2,3 százalékkal, az egyéb építményeké 1,8 százalékkal.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek adatai alapján a termelés volumene az év első nyolc hónapjában a Közép-Dunántúl kivételével valamennyi régióban csökkent. A legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal a dél-alföldi székhelyű szervezetek termelése esett vissza.
Az építőipari szerződések volumene az év egészében alacsonyabb az előző évinél, részben a központi költségvetési beruházások csökkenése miatt. Az építőipari vállalkozások augusztusban az egy évvel korábbinál 17,0 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 22,3 százalékkal, az egyéb építményeké 10,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az augusztus végi szerződésállomány volumene 4,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésének szerződésállománya 1,2 százalékkal volt magasabb a 2002. augusztusinál, az egyéb építményeké viszont 7,5 százalékkal csökkent az egy ével korábbihoz képest.

Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai egy év alatt 6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,5 százalékkal nőttek. Az előző havinál viszont 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak augusztusban az építőipari árak. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik