Üzleti tippek

Magyarországnak a tej megvédendő nemzeti érdek

admin
admin

2003. 10. 14. 00:00

Magyar-lengyel-spanyol együttműködés alakulhat ki az Európai Unió egyik vitatott mezőgazdasági kérdésében. Az eset jól példázza, hogy miként működik az érdekérvényesítés a szervezetben.

Magyarország leckét kapott uniós érdekérvényesítésből a spanyoloktól, akik az utolsó töltényig harcoltak. Foglalta össze a luxemburgi agrártanács ülésen szerzett tapasztalatait Szanyi Tibor. A madridi kormány képviselőjét ugyanis a többi tagállambeli kollégái leszavazták ugyan, de ő közölte: nem adják föl, és az Unió luxemburgi bíróságához fordulnak, mert a halászat ügye, Spanyolországnak nemzeti érdeke. Magyarországnak pedig a tej ilyen megvédendő nemzeti érdek – ismerte el kérdésre a magyar agrártárca politikai államtitkára Luxemburgban.

Szanyi Tibor elmondta, hogy a koppenhágai megállapodás óta bekövetkezett referenciaár-csökkenés miatt nagyon közel esik a magyar és a lengyel érdek. Az, hogy ne vegye ki a tejtámogatást az Unió a piaci ösztönzők százszázalékos jogosultságú kategóriájából. E küzdelemben pedig e két – egyelőre aktív megfigyelő -, tehát korlátozott lehetőségű állam, Magyarország és Lengyelország számíthat a teljes jogú tag, Spanyolország támogatására.

Az uniós egyezkedési folyamat részleteibe világító hétfői luxemburgi mezőgazdasági tanácsülés után Szanyi Tibor elmondta még: a kormány azt akarja, hogy Magyarország uniós csatlakozásával minden egyes mezőgazdasági termelő kapjon valamilyen támogatást és hozzájusson elegendő ismerethez, hogy a többféle lehetőség közül ki-ki a legjobbat válassza. A kormány azt tekinti mezőgazdasági termelőnek, aki mint ilyet, regisztráltatja magát. Akit pedig így hivatalos, uniókonform nyilvántartásba vettek, azoknak mindegyike jusson hozzá valamilyen közösségi támogatáshoz – mondta Szanyi Tibor Luxemburgban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.