Üzleti tippek

Nem is drága a Balaton

A szakemberek szerint nem drága a Balaton, bár lehet, hogy aki a pénztárcáján érzi meg az üdülést, más véleményen van. A Magyar Turizmus Rt. felmérést készített az árakról még nyáron, és véleményük szerint sokan eltúlozzák a valóságot.

Nem lehet azt mondani véletlenül sem, hogy a Balaton drága lenne más üdülőhelyekhez képest, a rántott hús nekem a kedvenc valutám, egy füredi, frekventált, nagyon jó helyen 960 forint – vélekedett Győrffy Árpád, a Balaton Rendezvénykoordinációs Központ vezetője. Ugyanakkor ez a rántott hús egy gyengébb helyen 1400 forintért is megehető, ha az ember nem figyel oda.

Győrffy Árpád a Magyar Rádió kérdésére elmondta azt is, tapasztalata szerint a vendéglősök az idén tavasszal nem emeltek az ételek árain, ősszel pedig már nincs értelme. Vagyis az étlapokon sok helyütt ma is azok az árak szerepelnek, amelyek tavaly ilyenkor. Talán éppen ezért, az északi-parton tevékenykedő Balaton Tourist munkatársai néhány hete, tehát nem túl régen Horvátországban és Olaszországban tesztelték a különbségeket.

Becsapós külső

Ha 100-nak veszünk egy éttermi menüt egy fő részére, akkor körülbelül 170 százalékban kell gondolkodnunk a horvát tengerparton, és körülbelül 220-ban Olaszországban. Amiről beszéltem, azok nagyon jó minőségű Balaton-parti éttermek, ezeknek az árai Siófokon, Füreden, tehát frekventált helyeken. Ugyanakkor itt is vannak olyanok, akár 50 méterre, lerobbant helyek, ahol 20-30 százalékkal drágábban mérik az ételt, és a vendégek sajnos sokszor ezekbe a helyekbe mennek be, mert kívülről úgy látja, hogy ez egy olcsóbb hely. Pedig Magyarországon az üzletszabályok eleve lehetővé tennék, hogy a bejáratnál megnézze, hogy mennyibe kerül. A zöldségeseknél vagy más árusoknál ugyanez a helyzet, kihasználják a piaci lehetőségeket, mert a vendég a part közelében szeret vásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik