Üzleti tippek

Kevesebb jogcímen több támogatáshoz jutnak a gazdák

Az európa uniós tagság eredményeképpen gyökeresen átalakul a mezőgazdasági és vidékfejlesztési ámogatások forrása – közölte Németh Imre miniszter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jövő évi költségvetéséről tartott sajtótájékoztatón. Három külön kasszából – a minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Terv fejezeteiből, valamint az Európai Unió alapjaiból és pályázati pénzeiből – az idei évhez képest 58 milliárd forinttal több, azaz 293 milliárd forintos támogatáshoz juthatnak a gazdák.

Az ehhez járuló intézményi és vidékfejlesztési keretekkel, valamint a négy különálló mezőgazdasági alappal (erdészeti, földvédelmi, állattenyésztési, valamint vadgazdálkodási és halászati alap) együtt 400 milliárd forint bevételre számíthat a magyar agrárium.

A terület alapú támogatás növekszik legjobban

A leginkább a gabona, olajos magvak, fehérje és rostnövények területalapú támogatásai nőnek meg, míg tavaly hektáronként 7-9 ezer forintot kaptak a gazdák és a családi gazdaságok, jövőre 35 ezer forintra számíthatnak. Az összevont támogatási szisztéma miatt a kertészet, a rét és a legelő is terület alapú támogatásban – hektáronként 17 ezer forint – részesül.

Az alaptevékenység mellett vidékfejlesztési, korszerűsítési célokra összesen 54,8 milliárd forint jut. Ebből 14,6 milliárd az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (10,6 milliárd uniós és 4 milliárd nemzeti forrás); 21,4 milliárd forint a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (17,1 milliárd uniós és 4,2 nemzeti), valamint 18,8 milliárd a SAPARD előcsatlakozási alap költségvetésében szerepel. A közel 20 milliárdos előcsatlakozási támogatás 24 százaléka nemzeti, 76 százaléka pedig uniós forrásból érkezik.

Növekednek az őstermelők adókedvezményei

A mezőgazdasági őstermelők adómentes bevételi határa 2004-ben az idei 400 ezer forintról 600 ezerre emelkedik. 2 millió forint marad az egyszerűsített és 6 millió a kedvezményes bevallás határa a kistermelők számra – jelentette be Németh Imre.

Kis minisztérium, erős háttérintézmények

Az intézményi átépítésről szólva a miniszter elmondta, a közös agrárpolitika miatt itthon is átalakul a mezőgazdaság irányítása. Idén a nemzeti pályázatokat még az FVM, az unióval kapcsolatos támogatások ügyeit azonban már kivétel nélkül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal intézi. – A tervek szerint 2005-re már a nemzeti támogatási pályázatok is az MVH-hoz kerültnek. Ez egy kisebb minisztériumot és egy jóval nagyobb létszámú hivatali testületet jelent – közölte Németh Imre.
A magyar agrárpolitikának így kettős feladata lesz: az EU közös agrárpolitikai döntéseinek hazai előkészítése, az itthoni gyakorlat és alkalmazhatóság kiépítése és emellett egy erős érdekérvényesítési folyamat kidolgozása.

A mezőgazdasági átalakítás következő lépéseként Németh Imre a gazdák regisztrációját említette, mely már a jövő héten megindul. Hamarosan elkezdődik a területazonosításra alkalmas agrártérkép elkészítése is, melyen minden termelő bejelöli azt a területet, amelyet megművel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik