Üzleti tippek

Öt százalékkal nőttek a mezőgazdasági árak

Az idén augusztusban a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, január-augusztusban 3,2 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak a tavaly első nyolc havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az idén júliusban a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala 2,3 százalékkal, január-júliusban pedig 2,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Tavaly augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 8,7 százalékkal, az első nyolc hónapban 9,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Az idén január-augusztusban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 10 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 5,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Az első nyolc hónapban a gabonafélék árszintje 23,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gabonafélék közül a búza áremelkedése 27,8 százalék volt, az élelmezési célú burgonya ára 44,9 százalékkal növekedett.

Augusztusban az étkezési burgonya termelői átlagára 78,1 százalékkal nőtt egy év alatt. A zöldségfélék ára átlagosan 7,5 százalékkal, a gyümölcsféléké 9,2 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban egy év alatt. A vágóállatok termelői ára 10,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az első nyolc hónapban, ezen belül a vágósertés termelői ára 18,8 százalékkal, a vágóbaromfié 3,8 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára 14,2 százalékkal emelkedett.

A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 5,1 százalékkal volt alacsonyabb az első nyolc hónapban, mint egy évvel korábban. A tehéntej átlagára tavaly január és augusztus között 133,30 forint volt literenként szemben az idei első nyolc hónap 133,80 forintjával.

A KSH értékelése szerint a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala március óta emelkedő tendenciát mutat, s további növekedés várható a növényi termékeknél, elsősorban a gabonaféléknél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik