Üzleti tippek

Új törvény készül az adózás rendjéről

Az ellenőrzés része lesz az adóeljárásnak, a személyi jövedelemadót az APEH is megállapíthatja, teret nyer az elektronikus bevallás, és külön szervezet alakul az uniós adójogsegélyre.

E négy pontban foglalta össze Veres János pénzügyminisztériumi politikai államtitkár az adózás rendjéről szóló új törvény lényegét október 7-i parlamenti expozéjában. Tizenhárom év után új törvény készült az adózás rendjéről. Az eredeti, 1990-ben hozott jogszabályt több mint ötvenszer módosították.

Ennek ellenére a hivatalos verzió szerint azért kell a toldozgatások helyett új adótörvényt alkotni, mert az ellenőrzés része lett az eljárásnak. Emiatt több fejezetbe kellett volna olyan átírásokat végrehajtani, amelyek már végképp áttekinthetetlenné tették volna a törvényt.

Veres János politikai államtitkár elmondta, hogy jelenleg csak a 450 kiemelt adózó szolgáltat elektronikusan adatokat az adóhivatalnak. Nekik, továbbá a tízezerre tehető nagy adózónak elektronikus aláírással hitelesítve teszi lehetővé és egyben kötelezővé az új törvény az elektronikus adóbevallást.

Az elektronizálás bevezetése fokozatos lesz. A következő lépcsőben – PIN-kódos rendszerrel – valamennyi adózó számára megteremtik a lehetőséget, hogy elektronikus úton tartsa a kapcsolatot az adóhivatallal. Kiemelte még a változások közül a politikai államtitkár, hogy a fellebbezés határideje 15 napról 30 napra nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik