Üzleti tippek

Eredményes a visegrádi négyek turisztikai együttműködése

Eredményes a visegrádi négyek együttműködése az EU-csatlakozást követő közös turisztikai programkínálat kialakításában – közölte a gazdasági tárca politikai államtitkára az MTI-vel szerdán Visegrádon a témában a cseh, lengyel, szlovák szakemberekkel megtartott kétnapos tanácskozás tapasztalatait összegezve.

A négy ország ez év elején állapodott meg, hogyidegenforgalmi fejlesztéseiket összehangolják, ezáltal vonzóbbá téve Középkelet-Európát a nemzetközi turizmus számára. Közösen elsősorban az Egyesült Államok, Brazília, Japán és Kína utazási irodáit vették célba, s a kínálatban a négy ország fürdőit, történelmi városait, a világörökség kincseit jelölték meg fő vonzerőnek.

E célra az Európai Unió is ad támogatást, amelynek összegéből 2004-2006 között a magyar idegenforgalom hozzávetőleg 20 milliárd forintnyi többletpénzhez juthat – mondta Pál Béla. Az EU kiemelten kezeli a határ menti együttműködéseket, ezen belül is például a kerékpárút-hálózat bővítését, ami a Magyar Nemzeti Fejlesztési Tervnek a turizmusra vonatkozó fejezetében is szerepel – húzta alá az államtitkár.

A terv magába foglalja a nemzeti parkok oktatási bázisainak kiépítését, a kastélyok helyreállítását, a múzeumok, műemlékek vonzerejének növelését, valamint a vízi turizmus fejlesztését új kikötők építésével. A közös munka során elkészültek a négy országot bemutató első színes kiadványok, vendégcsalogató filmek, s a visegrádi négyek már együtt mutatkoztak be a chicagói nemzetközi idegenforgalmi szakkiállításon, s most készülnek a hasonló brazíliai, kínai rendezvényre – emelte ki Pál Béla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik