Üzleti tippek

100 milliárd forintos hitelkeretet tervez az agártárca

Az agrártárca 2004 január elsejétől 100 milliárd forintos, 50 százalékos kamattámogatású hitelkeret kialakítását tervezi, amely közvetlenül az európai uniós csatlakozás előtt segítheti a mezőgazdasági gazdálkodókat például a forgóeszközök pótlásában, valamint a versenyképességet növelő fejlesztésekben. Erről Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztésiminiszter beszélt kedden a Vas megyei Vépen rendezett agrárfórumon.

Az agrártárca vezetője elmondta: a földterület után járó uniós agrártámogatási igények beadásának határideje várhatóan május 15. lesz, az előlegekhez – amely nem lehet több mint a támogatási összeg fele – azonban leghamarabb augusztus végén juthatnak hozzá a termelők. A támogatások második felét az uniós utófinanszírozási gyakorlatnak megfelelően csak decembertől, illetve a következő év elejétől fizetik majd ki.

“Már január elsejétől be kell tartanunk az uniós támogatási rendszer szabályait, ezért várhatóan nem lehet majd augusztusnál korábban előlegként kifizetni azt a 30 százalékos mértékű támogatást sem, amellyel a magyar kormány kiegészítheti az uniós támogatást” – közölte.
A fórumon felszólaló gazdák sérelmezték, hogy az ígéret ellenére nem tavasszal, hanem csak a nyár végén, aratás környékén juthatnak hozzá a terület alapú támogatásokhoz. Megfogalmazásuk szerint a támogatások és hitelek, amelyek idén rendelkezésre állnak, csak a legégetőbb adósságok kifizetéséhez elegendőek, a tavaszi munkák várható költségeinek fedezéséhez viszont már nem.

A hozzászólók utaltak arra, hogy az ágazatot évek óta sújtja az aszályos időjárás, a gazdálkodók anyagi lehetőségei kimerültek, egyes bankok pedig csak nehezen, és – szerintük – túlzott garancianyújtás mellett adnak hitelt a mezőgazdasági vállalkozóknak. Németh Imre hangsúlyozta: éppen ezért fontos, hogy a gazdák közül a jövő év elejétől minél többen éljenek a – terveik szerint – 50 százalékos kamattámogatású kedvezményes hitellehetőséggel.

Kiemelte: egy átmeneti időszakról van szó, ami a támogatásnak ezzel a formájával május előtt áthidalható, ám május után hasonló hitelkonstrukcióra nem lesz lehetőség, ezt ugyanis az uniós szabályok már nem engedik. A szaktárca vezetője a fórumon szólt arról is: 2004-től jelentősen változik az unió támogatási rendszere, amelyben a normatív támogatást háttérbe szorítva, várhatóan a területalapú támogatás kerül előtérbe. Németh Imre felhívta a figyelmet: megfelelő pályázatokkal jelentős uniós pénzekhez lehet majd hozzájutni például a környezetkímélő gazdálkodás, a vidéki infrastruktúra fejlesztése, valamint a mezőgazdaságból élők más jellegű kiegészítő tevékenységének támogatása címén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik